Knight Rider 2008



























Vi var en generation ungar på 80-talet som växte upp med serier som Knight Rider, Airwolf, A-Team och MacGyver och på den tiden var dessa serier de coolaste som fanns på TV. Idag är dessa serier förknippade med hög nördfaktor och nostalgi och repriseringar har avlöst varandra på mindre veritabla TV-kanaler. Serierna var ofta moraliserande men hyllade tekniskt kunnande och kreativitet.

Inom amerikansk filmindustri har de under hela 2000-talet gjort nyinspelningar på äldre filmer och nu sprider sig dessa idéer till TV-världen. Nya Bionic Woman har gått på TV under hösten, Gladiatorerna har återuppväckts från de döda, serien på Terminator rullar på och igår gick piloten för en eventuell säsong med Knight Rider. Snacket om en ny serie eller långfilm som bygger på Knight Rider har pågått sedan Ingvar Carlsson var stadsminister och nu valde NBC att göra en TV film för att se hur stort intresset egentligen är bakom allt skitsnack som svunna tider.

Tv-filmen utspelar sig i nutid då ett gäng skurkar försöker stjäla försvarshemligheter från uppfinnaren Charles Graiman som också byggt en ny K.I.T.T. Bilen flyr fältet för att finna Graimans dotter Sarah som undervisar på Stanford och därefter söka upp Michael Knights son Mike Traceur. Mike har vuxit upp utan en närvarande far och bodde som liten grabb granne med uppfinnaren Graiman och Sarah, Mikes High School kärlek. Tillsammans försöker de nu säkra Pentagonprojektet och finna Graiman.

Filmen är inte särskilt bra, det är mest intressant att se hur producenterna väljer att attackera uppgiften att förnya en serie som varit nerlagd i över 20 år. Större delen av mödan har lagts på ett par scener med specialeffekter där KITT byter färg och form, andra effekter ser istället direkt taffliga ut. Regissören heter Steve Shill och är en TV-regissör som gjort mycket för HBO och Showtime (kabelkanaler) och ger här ett ganska blandat intryck men misslyckas särskilt med personregin. Skådespeleriet är synnerligen dåligt och det är egentligen bara Bruce Davison (Kingdom Hospital, X-men, Breach) som håller någotsånär.

KITT är inte längre en Trans-Am utan en Ford Shelby GT500KR Mustang och den ser faktiskt riktigt cool ut. Bilen är givetvis uppdaterad med den senaste nanoteknologin och gps och allt vad det är. Det var egentligen meningen att Will Arnett (Arrested Development, Blades of Glory) skulle göra rösten till KITT men blott två veckor innan filmen skulle sändas begärde General Motors att de fick hitta en ny röst. Detta eftersom Arnett medverkade i en ny reklam för GMC Trucks och kunde därmed inte göra reklam för Ford. Arnett ersattes av skådespelaren Val Kilmer vilket var ett nerköp. Hela filmen är som en enda lång reklamfilm för Ford och ständiga inzoomningar av bilmärken blir snabbt irriterande.

En del scener är filmade i motljus precis som på Hasselhoffs tid (á la Lone Ranger), och dessutom dyker självaste Michael Knight upp en kort cameo.

Det skall krävas en hel del för att denna TV-film skall leda vidare till en serie, men med tanke på vilken skit som finns kvar på tablåerna skulle det inte heller förvåna om det blir ett par avsnitt.

BetygBetyg

Avstampet mot serien ---SPOILER---

Jackman i "järv" roll


Inspelningen av X-Men Originals: Wolverine har påbörjats nere i Oceanien och nyheter därifrån börjar få en del frågetecken att rätas ut. Handlingen kommer att utspela sig före X-men och hur Logan blir involverad i Weapon X programmet. Hugh Jackman repriserar sin roll som väntat men Liev Schreiber som enligt tidigare uppgifter skulle spelat en yngre Colonel Stryker (Brian Cox roll i X-men 2) kommer istället att spela Sabretooth, och ha en större roll än vad som tidigare sagts. Ryktet går att rollen som Stryker skall istället spelas av  Michael C. "Dexter" Hall. Andra som kopplats till filmen är bland andra Maggie Q, Michelle Monaghan som Silver Fox, samt TVräven Bailey Chase som Gambit. Så även om produktionen påbörjats återstår ännu ett par frågetecken. Premiärdatum är 1 maj 2009.

Depp i morbid musikal

image116Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street heter Tim Burtons nya film som bygger på Broadwaymusikalen med samma namn från 1979, vilket i sin tur hämtat inspiration från en anglosaxisk skröna från 1800-talet. Redan 1936 spelades det in en filmatisering av legenden om den hämndtörstande barberaren. I London går det dessutom att besöka Sweeney Todds barberarshop och Mrs. Lovetts pajfik vid The London Dungeon alldeles intill London Bridge.


Den unge barberaren Benjamin Barker (Johnny Depp) blir deporterad till Australien av domare Turpin (Alan Rickman), som åtrår hans hustru, men återkommer till London många år senare för att söka sin hämnd. Det finns inte mycket kvar av den unga mannen som en gång lämnade staden, den figuren som återvänder är en blek gestalt med en yvig frisyr vid namn Sweeney Todd. Vid sin sida har han den unge skeppspojken Anthony Hope (Jamie Campbell Bower) men deras vägar skiljs tillfälligt åt när de stiger iland. Todd söker sig till sitt gamla bostadskvarter och träffar den energiske pajbagarinnan Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter) och han hyr sin gamla våning ovanför den dammiga pajsyltan samt öppnar sin barberarverksamhet där. Planen är att en gång få domare Turpin under rakhyveln så han kan skära halsen av honom och därmed ta sin gruvliga hämnd.

Sweeney Todd är en musikal och kanske den mest mörka inom genren då det spills många liter blod under handlingens gång. De som älskar sin Julie Andrews kan försöka undvika denna trefaldigt oscarsnominerade musikal, men Tim Burtons fanclub kommer att avguda den. Själv tillhör jag snarare den senare av de båda men gillar i allmänhet inte musikaler av samma anledning som alla andra som hatar musikaler, poänglösa sångnummer som saboterar tempot i handlingen.

Tim Burton är relativ sparsam med sina "extrema" gotiska utsvävningar i estetiken men givetvis finns de expressionistiska elementen kvar i scenografin. Musikalen har kortats ner till allas begivenhet men framförallt har Burton lyckas med att filtrera bort all dötid ur musikalen, stramat ihop den till en effektiv film.

Trots att de större rollerna utgörs av skådespelare och inte sångare så håller musikalinslagen bra (om man nu är intresserade av sånt), sedan är det ju vad som är på tapeten just nu efter Romance & Cigarettes och Hairspray. Det är lite egendomligt att se Johnny i första minuterna brista ut i sång på ett skepp på väg in i Londons hamn när Pirates of the Caribbean ligger så nära i minnet. Skådespeleriet är klanderfritt med en väldigt rutinerad ensemble där Sacha Baron Cohen (kanske inte världens bästa sångare) som sticker ut i en mindre roll och visar tecken på goda skådespelarkvalitéer.

Jag kan däremot inte undgå att tycka att filmen är en aning andefattig och romansen mellan skeppspojken och Sweeney Todds dotter lämnas oberörd trots en väldigt engagerad uppbyggnad. Jag kan inte sticka under stolen med att jag blev väldigt underhållen av filmen trots att det är en musikal, må vara skräckfilmsinslagen och 1920-talets tyska expressionisterna förtjänst. Svag fyra.

BetygBetygBetygBetyg


Medvetet Ekwall? "Ja", svarade Ekwall...

image114
Saxat ur Patrick Ekwalls blogg på fotbollskanalen.se 5/2 kl. 17:50. Översta texten lyder:

Det är uppenbart att man ligger kring svältlönesnittet när man ser hur kollegor i branschen hivar upp sedelbuntar ur byxfickorna som om vore de Pojken me Guldbyxorna. Vi var ett gäng som åt en stadig lunch på Sheriffen; tomatsallad, celticebab, vatten o kaffe. När sen notan kom in drog en av mina kollegorfrån höften o fick upp en sedelbunt som tillomed hade fått Bombaren att rodna. Jag avslöjar inga namn...det finns en uppenbar rånrisk...men nu vet man att kvällstidningsfolket har löneligor man aldrig skulle få en chans att spela i.

Vi avslöjar inga namn nej...

Max Payne blir film och del Toro regisserar The Hobbit



Det mycket framgångsrika tredjepersonsskjutarspelet Max Payne börjar nu efter flera års snack förvandlas mot en film. Huvudrollen kommer att spelas av Marky Mark Wahlberg som i "bullet-time" (slow-motion) fäller maffioser och knaprar värktabletter i ett snöhärjat New York. Ännu vet ingen hur väl manus kommer att överensstämma med spelet, men personligen hoppas jag att noir känslan finns kvar samt den påtagliga svärtan bland besatta knarkare och spädbarnsmördare. För regin står dock mediokra John Moore med Behind Enemy Lines, The Omen (2006) och Flight of the Phoenix på sitt samvete. Tyngdpunkten lär därmed främst ligga på actionscenerna och inte karaktärerna, vilket i och för sig inte behöver vara helt fel.


Sedan sägs Guillermo del Toro nu vara helt klar som regissör till The Hobbit. I samband med den franska premiären på del Toro producerade The Orphanage sades det vara klart och den spanska regissören regisserar och Peter Jackson producerar två filmer från Tolkiens bok med premiär 2010 respektive 2012.

RSS 2.0