Knight Rider 2008Vi var en generation ungar på 80-talet som växte upp med serier som Knight Rider, Airwolf, A-Team och MacGyver och på den tiden var dessa serier de coolaste som fanns på TV. Idag är dessa serier förknippade med hög nördfaktor och nostalgi och repriseringar har avlöst varandra på mindre veritabla TV-kanaler. Serierna var ofta moraliserande men hyllade tekniskt kunnande och kreativitet.

Inom amerikansk filmindustri har de under hela 2000-talet gjort nyinspelningar på äldre filmer och nu sprider sig dessa idéer till TV-världen. Nya Bionic Woman har gått på TV under hösten, Gladiatorerna har återuppväckts från de döda, serien på Terminator rullar på och igår gick piloten för en eventuell säsong med Knight Rider. Snacket om en ny serie eller långfilm som bygger på Knight Rider har pågått sedan Ingvar Carlsson var stadsminister och nu valde NBC att göra en TV film för att se hur stort intresset egentligen är bakom allt skitsnack som svunna tider.

Tv-filmen utspelar sig i nutid då ett gäng skurkar försöker stjäla försvarshemligheter från uppfinnaren Charles Graiman som också byggt en ny K.I.T.T. Bilen flyr fältet för att finna Graimans dotter Sarah som undervisar på Stanford och därefter söka upp Michael Knights son Mike Traceur. Mike har vuxit upp utan en närvarande far och bodde som liten grabb granne med uppfinnaren Graiman och Sarah, Mikes High School kärlek. Tillsammans försöker de nu säkra Pentagonprojektet och finna Graiman.

Filmen är inte särskilt bra, det är mest intressant att se hur producenterna väljer att attackera uppgiften att förnya en serie som varit nerlagd i över 20 år. Större delen av mödan har lagts på ett par scener med specialeffekter där KITT byter färg och form, andra effekter ser istället direkt taffliga ut. Regissören heter Steve Shill och är en TV-regissör som gjort mycket för HBO och Showtime (kabelkanaler) och ger här ett ganska blandat intryck men misslyckas särskilt med personregin. Skådespeleriet är synnerligen dåligt och det är egentligen bara Bruce Davison (Kingdom Hospital, X-men, Breach) som håller någotsånär.

KITT är inte längre en Trans-Am utan en Ford Shelby GT500KR Mustang och den ser faktiskt riktigt cool ut. Bilen är givetvis uppdaterad med den senaste nanoteknologin och gps och allt vad det är. Det var egentligen meningen att Will Arnett (Arrested Development, Blades of Glory) skulle göra rösten till KITT men blott två veckor innan filmen skulle sändas begärde General Motors att de fick hitta en ny röst. Detta eftersom Arnett medverkade i en ny reklam för GMC Trucks och kunde därmed inte göra reklam för Ford. Arnett ersattes av skådespelaren Val Kilmer vilket var ett nerköp. Hela filmen är som en enda lång reklamfilm för Ford och ständiga inzoomningar av bilmärken blir snabbt irriterande.

En del scener är filmade i motljus precis som på Hasselhoffs tid (á la Lone Ranger), och dessutom dyker självaste Michael Knight upp en kort cameo.

Det skall krävas en hel del för att denna TV-film skall leda vidare till en serie, men med tanke på vilken skit som finns kvar på tablåerna skulle det inte heller förvåna om det blir ett par avsnitt.

BetygBetyg

Avstampet mot serien ---SPOILER---

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0