Frank Millers nästa två

Frank Miller, serietecknaren känd för sina episka serier och som gav oss Sin City samt den paradoxalt underhållande 300 (om hur ett gäng svagsinta skäggon på anabola försvarar en CGI animerad klippa mot onda mohammedaner) har nu börjat prata om sina kommande filmer The Spirit och Sin City 2. The Sprit kommer troligen animeras i 3D, vilket skall ge en närmare känsla till seriens original. Det bör påpekas att The Spirit är en serie som skapades av serietecknaren Will Eisner redan på 40-talet och inte Frank Miller. Serien både tog och bidrog mycket till film noir stilen under 40-talet som främst representerade genom deckarna på bio och TV. Storyn handlar om Danny Colt som troligtvis mördas under de första sidorna i serien, vad som egentligen hände därom tvistar de lärde, men han vaknar upp som en ande och börjar slåss för rättvisan. The Spirit kritiserades hårt flera år senare för den stereotypa karaktäriseringen av The Spirits sidekick Ebony White, en afroamerikansk ande (se bild). En fördjupning i den rasistiska typiserien av svarta i kultur och media rekommenderar jag Bamboozled (2000) av Spike Lee. Nu skall Frank Miller uppdatera denna serie till 2000-talet och till film. Samuel L Jackson är kopplad till projektet. Vad gäller Sin City 2 så kommer den att dröja ytterligare ett tag, då Miller är upptagen med The Spirit och Robert Rodriguez planerar en re-make av Barbarella.


image116
Ebony White och The Spirit

Nerlagda serier

Svenska kanaler har en förmåga att köpa in nerlagda serier billigt från USA, t.ex. The Nine som just nu rullar på TV3. Härmed vill jag påminna er där ute hur det ligger till genom att skriva ner en lista över nerlagda samt avslutande serier:

CW: 7th heaven, All of Us, Gilmore Girls (yesss...), Reba och Runaway.

Fox: Drive, Happy Hour, Justice, The O.C, The Rich List, Vanished och The Wedding Bells.

CBS: 3Lbs., Armed & Famous, The Class, Closer to Home, Jericho, The King of Queens och Smith.

ABC: According to Jim (yesss...), Big Day, Day Break, Extreme Makeover, The George Lopez Show, The Great American Dream Vote, In case of emergency, The knights of prosperity, The Nine, Show me the money, Six Degrees och  What about Brian.

NBC: Andy Barker PI, The Black Donnellys, Crossing Jordan, Grease:You're the one that I want, Identity, Rains, The real Wedding crashers, Studio 60 on the Sunset Strip (neeeeeej...) och Thank God you are here.

En serie jag kommer att sakna är Studio 60, andra som inte riktigt fick chansen var Smith och The Class. Summan av kardemumman är att många skitserier rensas ut.

Som tröst går det att säga att en hel del nya serier är på gång. En trend som går att se är hur man producerar remakes på brittiska serier till en amerikansk marknad till exempel: Viva Laughlin som är en version av brittiska musikalserien Viva Blackpool! som har gått på SVT, samt amerikaversion av The IT Crowd som misshandlats av TV4. Det är inte svårt att förstå att det är ett koncept som grundar sig i framgångarna efter amerikanska The Office. Dessutom kommer Elake Kocken Gordon Ramsay börja åka över till USA för att läxa upp restaurangpersonal på torsdagar klockan 21 på Fox.

Övrigt är det mycket polisserier till männen och dramaserier till kvinnorna som vanligt. Personligen håller jag ett extra öga öppet efter New Amsterdam, som handlar om en odödlig kriminalare vars odödlighet upphör om han blir förälskad, ja riktigt corny men Lasse Hallström har regisserat ett par avsnitt. Tidigare i denna blogg har jag framlagt att jag hatar Lasse Hallström, vilket jag också gör, men kanske blir han bättre i ett annat forum?

Ibland kan TV-serierna få nytt förtroende om de uppnår tillräcklig kultstatus efter att de har lagts ner, som Family Guy vilken var nerlagd mellan 2002-2005. Nedanför berättar Peter hur det hela gick till.

Från pirater till cowboys

Gänget bakom den framgångsrika trilogin Pirates of the Caribbean vänder sina blickar mot vilda västern och planerar nästa framgång med att uppdatera pojkhjälten The Lone Ranger. Som en Amerikansk Zorro som slåss han rättvisa iförd mask och cowboyhatt (något som också leder till att ingen känner igen honom), samt tillsammans med sin trogne indianside-kick Tonto. The Lone Ranger var en framgångsrik radio och TV-serie som löpte över 30-, 40- och 50-talet. En serie djupt rotad i den amerikanska folksjälen och som bland annat gav upphovet till frasen "Hi-yo Silver, away!". Nu tänker Jerry Bruckheimer tillsammans med regissören Gore Verbinski sätta tänderna i den gamla klassikern och återuppväcka ännu en genre som anses vara död, matiné västern.

image115

Dessutom: I Brasilien heter The Lone Ranger Zorro, även den riktiga Zorro heter Zorro, vilket har länge förbryllat den brasilianska befolkningen.


Rykten om Heroes säsong 2

I måndags fick Heros sin final i tvekampen mellan Syler och Peter Petrelli som så länge förutspåtts. Av reaktionerna på olika forum blev många missnöjda med utgången men redan börjar det snackas om säsong 2 på den framgångsrika serien. Enligt bl.a. TVsquad har flera nya karaktärer läckt ut såsom några nya highschool kids från Kalifornien, ett par irländska maffiamedlemmar, en japanska med namnet prinsessan Keriyama samt Michas surrogatmamma Monica. Med tanke på hur säsong 1 av Heroes slutar drar jag ett par slutsatser kring just den japanska karaktären. http://www.tvsquad.com/

Själv har jag länge haft en känsla av att Heroes kan falla ihop som ett korthus vilket avsnitt som helst. Den går på en skör tråd att bli pretentiös och patetsik. Ännu har den lyckats hålla sig flytande och jag hoppas att manus kan få sig en rejäl kvalitetshöjning till nästa säsong. Håll till godo med en parodi på Heroes från MADTv.


So 90's

Var tvungen att åberopa lite nostalgi från det ljuva 90-talet genom en bortglömd MTVklassiker:

Cage envisas

För den som gillade Disneys version av DaVinci koden dvs "National Treasure" får snart mer vatten på sin kvarn med "National Treasure 2: Book of Secrets". Nicolas Cage leker Indiana Jones när han löser mysteriet om 18 försvunna sidor ur John Wilkes Booths dagbok, mannen som mördade Abraham Lincon. Efter godbitar som Ghost Rider, Next och nyversionen av The Wicker man börjar man tvivla på om han nu var så bra i Lord of War och The Weather Man. För alla Cage-hatare där ute (för jag vet att ni finns) har jag inga goda nyheter eftersom han just nu är en av de mest produktiva skådisarna i hela Hollywood, bara mellan 2000 till 2008 är han listad till 25 filmer varav ett stort antal har han huvudrollen i.

Trailer till National Treasure 2 släppt hos Yahoo: http://movies.yahoo.com/

Bye bye Jericho...

Nyligen blev det klart att dramaserien Jericho från CBS läggs ner. Detta har fått många fans i USA att rasa utöver det vanliga och många namnunderskrifter samlas just nu in. Själv slutade jag se serien efter jul eftersom det inte hände någonting, en åsikt jag delat med många har det visat sig. Många har kritiserat jserien just för att den väldigt länge höll kvar alla sina hemligheter. Jericho startade ut som 2006 års mest sedda nyproducerade dramaserie med en riktigt spännande pilotavsnitt. Tyvärr levde den senare inte upp till de höga förväntningarna och torrbollen Skeet Ulrich gav absolut ingenting till serien. Det har rycktats om att en kort miniserie av Jericho ska produceras för att ge serien ett avslut, men det låter inte särskilt troligt.
Jericho

Seraphim Falls

image113

David Von Ancken gör debut som långfilmsregissör efter att ha regisserat den del TV, såsom ett par avsnitt av CSI: New York, Oz, Numb3rs och Cold Case. I huvudrollerna finner vi meriterade Liam Neeson och Pierce Brosnan i denna film som utspelar sig ett par år efter amerikanska inbördeskriget.

Inne i en djup snötäckt skog sitter trappern Gideon (Brosnan) och grillar en kanin då han plötsligt blir skjuten i armen. I panik flyr han in i skogen. Efter honom jagar Carver (Neeson) och hans handgångna män. Genom filmens gång ges små antydningar kring Carvers motiv att blint jaga den sargade Gideon genom Amerikas vildmark. Gideon visar sig vara ytterst kompetent på både överlevnad och på att kasta kniv, vilket sätter skräck i Carvers män. På vägen träffar de på både nybyggare, mormoner, irländare, rallare och allt annat som hör den gamla västern till. 

Filmen bryter mot det traditionella filmberättande, det är inte självklart vem vi i publiken skall identifiera oss med, vilket leder till att man känner en osäkerhet kring hur filmen ska utveckla sig. Vanligtvis i filmer som drivs med den dramaturgiska modellen går det att räkna ut händelseförloppet endast genom att veta vem som är hjälte och vem som är skurk, någonting som totalt försvinner i Seraphim Falls. Personligen anser jag det vara uppfriskande tillsammans med den realistiska skildringen som präglar filmen.  

För fotot står John Toll som tidigare etablerat sig med både Tunna Röda Linjen och Braveheart på sin meritlista, i Seraphim Falls gör han definitivt inte bort sig. Liam Neeson nästan återskapar sin vanliga roll med det hårda yttre men känsliga inre, vilken han repriserat sedan Krull (1983). Jag har personligen fattat stort tycke för Pierce Brosnan post-Bond, framförallt för hans underbara tolkning som den misslyckade lönnmördaren i The Matador. Här i Seraphim Falls är han ännu bättre, och hade bara inte filmen haft två stora svagheter hade han troligtvis nominerats till ett par priser. 


Både jag och många andra har irriterats på två saker i denna film; det första är på hur motivet av Carvers maniska jakt på Gideon presenteras, samt sista halvtimmen av filmen. Den stora gåtan i filmen är just vad Gideon har gjort för att göra Carver så förbannad. När det väl kommer känns det krystat och kopierat från dussintalet spaghettivästern. Slutet är en enda röra som inte gör någon speciellt glad. Det måste ändå sägas att vägen dit är värd att se, och kanske blir filmen bättre om man köper slutet. Sedan känns en hel del igen från filmer som Jagad, Rambo 3, Once upon a time in the west och The outlaw Josey Wales med flera.

Betyg:
BetygBetygBetyg

image114


Uddeholmsgatan

Uddeholmsgatan

"En dag ett liv."

RSS 2.0