När nyhetens behag lagt sig

Prison Break har börjat köra igång i USA igen efter några månaders uppehåll. Detta är ju den nya trenden inom TV produktion i USA, produktionen ligger så tätt som möjligt mot visningstillfället att serier som inte går bra snabbt kan läggas ner, och serier som går bra kan snabbt återgå i produktion. Lost och Prison Break är två serier som det gått bra för, men jag tror aldrig det någonsin tidigare har lagts ner så många serier i USA som det har gjorts hösten 2005 och vintern 2006. Threshold, Firefly, Book of Daniel och LoveMonkey är några serier som knappt fått börja innan de lagts ner, t.ex. Threshold gick i 13 avsnitt, Love Monkey i 2.

Problemet med Lost och Prison Break är att det märks hur kvalitén i serien tappar fruktansvärt mycket mellan säsong ett och två. Kravet från TV bolagen är fruktansvärt stort, kriget och konkurrensen dem emellan är så hård nu att de måste ständigt leverera det mest populära programmet på Prime Time i landet annars flyttas programmet till en annan kanal där möjligheten att få tittare är minimal. Lost kommer inte att läggas ner eftersom det är så oerhört populärt världen över, men kvalitén i manus har sjunkit drastiskt under säsong 2. Författarna och producenterna får ingen tid att djupare kunna bearbeta manus eftersom det så snabbt som möjligt skall gå i produktion. Lost hade en väldigt påtaglig övernaturlig stämning under de första avsnitten, vilket i stort sett försvunnit nu. Där finns lite egendomliga åskmoln och småpojkar som spökar men i jämförelse med seriens början är Lost numera en mycket dålig såpopera. Intriger, minnesförluster och jungfrufödslar tillhör vanligheterna, snart kommer det väll elaka tvillingar och ”Dallas-Bobby” vändningar. Tyvärr anar jag att samma sak nu även hänt med Prison Break, saknaden av Peter Stormare är oerhörd, fängelsekänslan har översatts med mer intriger och spänningen är inte lika tät längre. Det har visserligen bara gått två avsnitt än av den ”nya” säsongen så jag hoppas ju att det vänder.

Kanske är det så att nyhetens behag lagt sig, serien är inte lika spännande längre och kraven är oerhört höga. En sådan skitserie som Alias kunde rulla på i fyra säsonger, Buffy The Vampire Slayer i sju, men en schysst sci-fi serie som Threshold fick en halv säsong, och Firefly fick en. Jag vill ha kontinuitet och tålamod från de amerikanska TV-bolagen, försök etablera serier under längre perioder samt ge produktioner tid och möjlighet att kunna förbättras. Just nu sjabblar de bort serier som hade kunnat bli legendariska.

Satans Ljungberg

Jag hade ju sett fram emot mötet mellan Ljungberg och Zlatan i Champions League imorgon, men nu går den där hallänske fjanten och säger att han är skadad. Zlatan är visserligen inte i form just nu, men jag tycker att Zlatan skall ha en riktigt jävla tung period. En sådan period skiljer agnarna från vetet som man brukar säga, och om Zlatan kommer ur den kommer han vara starka än någonsin, om han nu klarar det. Kanske kan det vara så att Zlatan blir mindre "valpig" (fula efterslängar och onödvändigt tjafs med motspelare) och kan mogna ytterligare som spelare efter denna formsvacka. Skulle vara lämpligt lagom till VM, det är ju bara 10 veckor dit.

Då var man tillbaka igen!

Yes, avslutat en månads praktik på en gymnasieskolan i Halmstad, 11 lektioner i veckan, 8-16 varje dag (nästan) och att somna in tidigt på kvällen har varit vanligt. Under dessa veckor har jag mest sett på ganska ointressanta filmer, som två nya Wallanderfilmer. Mycket TV-serier som vanligt, en del som var riktigt dåliga och en del som visat potential. CBS nya serie "The Unit" var intressant då välkände manusförfattaren David Mamet skulle vara involverad i produktionen, men för mig kändes pilotavsnittet väldigt propagandistisk för Amerikas krig mot terrorn. Jag stängde av programmet efter 20 minuter. Förra veckan körde NBC igång en satsning på action/drama serien "Heist" och piloten som visades var riktigt bra. Serien är egentligen som man hade dragit ut Oceans Eleven på flera timmar i serieavsnitt, dvs ett gäng professionella tjuvar skall försöka göra ett storrån emot ett flertal banker på Rodeo Drive, men en kvinnlig polisinspektör (som verkar ha en del gemensamt med Tommy Lee Jones karaktär i "Jagad") gör allt för att kunna stoppa dem. En mycket lovande och bra pilotavsnitt, men hur skall de kunna följa upp med samma kvalité i kommande avsnitt är intressant att se.

Komediserien The Loop på FOX är kanske ett svar på den stora bristen av bra TVkomedi från USA. I bakvattnet i nedläggningen av Vänner och Frasier saknar USA bra TV-komedier. The Loop går i samma spår som Arrested Development, eftersom de båda är FOX produktioner, kanske är det så att sit-com är död? Precis som Arrested Development är The Loop en komedi med samma tempo som en sitcom, men saknar den påtagliga studiokänslan och livepubliken. The Loop handlar om Sam Sullivan som efter college är en av de fösta som får ett "riktigt" jobb som avdelningschef för ett Flygreseföretag, samtidigt som han försöker leva det unga festande och "slacker" livet med sina polare. Detta går givetvis inte ihop och leder till en del dråpliga situationer. Efter tre avsnitt har serien kanske inte nått någon speciellt hög nivå, men den är lovande.

Bloggen är död… länge leve bloggen!

The Ice Harvest

Beskådade The Ice Harvest denna onsdagkväll, thrillerkomedi men John Cusack och Billy-Bob Thornton. Jag gillade Pushing Tin som de båda gjorde tillsammans 1999 och hoppades att denna skulle avra lika underhållande. Tyvärr infriades inte mina förväntningar. The Ice Harvest lider av samma problem som Nicolas Cage The Weather Man, de båda belyser desillutionerade 40+ män som drar tråkiga referenser om hur hopplöst allt är. Där The Weather Man bara är enerverade idiotiskt är The Ice Harvest bara ointressant. Humorn misslyckas också till en väldigt stor del i bägge filmerna, det som ska vara tragikomiskt blir bara tragiskt. I The Ice Harvest ville jag ha fler scener med Cusack och Thornton, det är ändast då filmer iallafall blir lite rolig. Harold Ramis har regisserat (Ghostbustersnubben med brillorna) och man känner igen hans stil från den mer lyckade Groundhog Day, men här lyckas inte Cusack vara någon Bill Murray. Tycker att John Cusack gör alldeles för mycket filmer nuförtiden, han är precis likadan i alla filmer han gjort sen... ja någonsin. Randy Quaid och Oliver Platt förgyller filmen med ett par mindre biroller. Tvåa till Ice Harvest.

Funderar på att ta en rehjäl filmdag på lördag och se en 4-5 filmer, det ligger nämnligen en massa på hög här som ska ses, så jag får väll jobba mig igenom några stycken i helgen... haha...

Bloggen är död... länge leve bloggen...

Jon Stewart bäst på galan

Då gick den äntligen av stapeln, Oscarsgalan, i all sin plastiga amerikanska genomskinlighet. Jon Stewart tyckte jag var mer underhållande än de senaste pajasarna som lett galan, men så gillar jag hans The Daily Show också.

Nåja, jag prickade in en del rätt iallafall, några kategorier är ju helt omöjliga eftersom man som svensk inte får en chans att se de dokumentärer och kortfilmer som är nominerade. Jag prickade inatt in samtliga skådispriserna, men det var en ganska lättippad omgång. Jag tror däremot att om Transamerica hade haft en större budget, råd med mer och bättre lobbyism hade Felicity Huffman vunnit, en typisk Oscarsvinnarroll.

Där jag var helt ute och svävade var Paradise Now som bästa utländska, Tsotsi såg jag som andrafavorit, och det visar på hur feg Oscarsjuryn är. Brockeback vann inte bästa film, vilket jag hade tippat, istället plockade Crash hem ett par oförtjänta statyetter, bl.a. bästa film. Jag såg om Crash för ett par veckor sedan och den var inte så dålig som jag mindes den ifrån förra våren, men bästa film 2006 är det inte. Det blir en aning tröttsamt med att ha ett sådant tema i en film, på något sätt ska de pressa in så mycket främlingsfientliga åsikter som möjligt i en film. Samtidigt som den saknar ett bra slut i några av alla parallellhandlingar. Stora överraskningen var att Three 6 Mafia plockade hem en Oscar för bästa sång! Hehe... då kom ju den klassikern upp: Martin Scorsese 0 Three-6-Mafia 1.

RSS 2.0