Framtidens stora TV-serier?

Jericho

I USA ser man potential i Tv-utbudet under sommaren, till skillnad från Sverige som kör sina snustorra brittiska deckare, allsång och diverse pysselprogram. Jenkarna visar också en mängd gamla repriser och avslutar sina under våren nerlagda serier, MEN nu är det dags att ladda inför hösten och de stora kanalerna testar nya serier samt testkör piloter. Jag har lyckats tack vara en god vän fått ta del av några av dessa nya serier.

Jericho
Bilden ovan är hämtad från piloten till blivande Tv-serien Jericho. Efter att ha sett piloten kan jag inte tro något annat än att det blir en fortsättning. Handling utspelar sig i byn Jericho, där Jake Green (spelad av Skeet Ulrich) återvänder efter 5år, men vad han har gjort under dessa år höljs i dunkel. Mycket av storyn är ett mysterium och inga klara svar ges i piloten, vilket påminner en del om Lost. Mot kvällen kan befolkningen i byn se en explosion i horisonten, en olycksbådande sådan som inte skulle kunna vara något annat än någon form av atombomsattack. Alla kommunikationsmedel slås ut och bybornas oro växer sig allt starkare. Vad har hänt? Var är militären? Varför svarar ingen på deras anrop?

Jerocho lovar en hel del som kan vara svårt att leva upp till, skådespelarinsatserna är lite svajiga, manus lite tunt, men det är riktigt riktigt spännande. Den apokalyptiska stämningen, mysteriet och vibbarna från Lost gör att jag vill se mer. I september är serien planerad att börja på CBS.

Psych
Från den allvarsamma Jericho till den betydligt mer lättsamma komedideckarserien Psych, som kommer att gå i åtta avsnitt på kanalen USA i sommar. Huvudrollen Shawn Spencer spelas av den relativt okända James Roday, medverkar gör även Dulé Hill (Charlie Young i Vita Huset), Corbin Bernsen (den morbide tandläkaren Dr. Alan Fienstone i The Dentist)  samt Timothy Omundson (Deadwood, Judging Amy, Xena etc.)

Shawn Spencer blir i sin ungdom drillad av sin far i att lägga märke till detaljer, som fadern, polis som han är, anser vara väldigt viktigt att lägga märke till för att kunna klara sig ute i stora världen. I öppningsscenen får vi följa hur far och son inne på ett café tränar på denna egenskap, genom att sonen stänger sina ögon och svarar på faderns detaljerade frågor, t.ex. räkna upp hur många hattar som finns i rummet, samt vilka sorts hattar det är o.s.v.. Denna förmåga leder till Shawn på äldre dagar enbart genom att titta på TV kan ringa in tips till polisen. Polisen börjar intressera sig för Shawn och kallar in honom till förhör. När polisen kräver en förklaring och är på väg att slänga in honom i häktet så kläcker han ur sig att han är synsk, vilket han sedan tvingas bevisa i en brottsutredning. Egentligen är det, som sagt, bara hans förmåga att observera detaljer samt dra logiska slutsatser som han använder sig av, men det bidrar till många ser sanning i hans lögn.

Roday som spelar huvudrollen är ganska svag vilket märks främst när han utklassas av birollen spelad av Dulé Hill. Manuset är ganska svagt när man är bortskämd med slipade kriminalserier som CSI, The Shield etc. Däremot känns kombinationen mellan komedi och deckare väldigt uppfriskande och stundtals är serien väldigt underhållande. Roday måste däremot växa ett par steg för att serien skall bli riktigt stor.

Shark
Detta är inte en dokumentär om hajar utan en advokatserie med James Woods i huvudrollen som den hårdhudade L.A. advokaten Sebastian Shark. Framgångsrikt knäcker han den ena åklagaren efter den andra tills en dag en av hans klienter mördar sin fru. Shark försvinner från scenen men kontaktas av åklagarmyndigheten och han väljer att börjar arbeta för staten istället. Med sig tar han höjdaradvokaternas arbetssätt vilket blir en injektion i den trögrörliga byråkratiska maskinen.

Shark har en del gemensamt med en av mina favoritserier, nämligen House MD. Serien är upplagd som en one-man-show för James Woods att briljera, han är en kontroversiell person som jobbar med människor, han skall kläcka ur sig lite roliga/fördomsfulla/cyniska kommentarer, hans arbetsmetoder är okonventionella och han har ett team bakom sig som han skriker på lite då och då. James Woods har en bra bit att gå i för att komma upp till Hugh Lauries fantastiska tolkning av Dr. House. Samtidigt måste nya TV-serier få tillfälle att hitta rätt både i regi, manus och karaktärer, det är möjligt att Shark kommer att försöka särskilja sig mer från House MD för att klara sig i TVtablån, men just nu är det en ganska blek kopia. Jag vill även se mer självförtroende och vilja från James Woods skådespeleri, hans prestation under 2000-talet har inte varit bra så detta är hans chans för en ny start.

CBS har schemalagt sex avsnitt av serien med början i september. Det ska bli kul att se hur man väljer att utveckla serien, den har trots allt stor potential.Nya serier på vägShark

Kommentarer
Postat av: Ponte

Cool! Jag har läst om dessa serier, älskar LOST! Har letat igenom hela nätet för att hitta Jericho! Kan jag få den av dej????????????????????????????????????? Maila mig snälla!

2006-07-14 @ 18:35:40
Postat av: Lembrowski

Nej jag kan inte dela med mig av det materialet jag har att tillgå eftersom det skulle kränka mot upphovsrätten. Sen har jag hört att MasterSouth sittkissar. =)

2006-07-15 @ 00:16:45
URL: http://lembrowski.webblogg.se
Postat av: Postkontoret i Ånge

Tackar för den fina redogörelsen. Vi här på posten i ånge har ägnat sista veckan åt att läsa din blogg ovabrutet, därför har vi inte haft tid till mycket annat. Fortsätt det goda arbetet med bloggen så vi slipper jobba i värmen!

2006-07-16 @ 16:35:13
URL: http://www.posten.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0