A Nightmare on Elm Street (2010)

 

Det var bara en tidsfråga innan Michael Bays talanglösa hobbybolag Platinum Dunes skulle förstöra ännu en 80-talsklassiker. Produktionsbolaget som skapat de nya versionerna av Fredagen den 13:eLiftaren, Motorsågsmassakern och Huset som gud glömde ligger alltså också bakom den nya A nightmare on Elm Street som bygger på Wes Cravens klassiker från 1984. Freddy Krueger hette mördaren och han var en stor ikon, inte bara för skräckfilm utan också för hela 80-talet. I jämförelse med de andra slashermördarna på 80-talet som Jason och Michael Myers var Freddy en livlig karaktär med humor, dessutom briljant spelad av V kända Robert Englund. Genom åren har de kommit en uppsjö av filmer, serier och merchandise. Dessvärre blev Freddy så utnyttjad i kommersiella syften att han förvandlades till en driftkucku.

Den nya A Nightmare on Elm Street är en direkt återinspelning av 1984års version med ett par mindre förändringar. Tanken är att ge Freddy nytt liv med en ny skådespelare och få igång en inkomstbringande franchise.

Filmen handlar om ett gäng tonåringar som börjar drömma om den brännskadade figuren med knivar på fingrarna. Snart kommer de på att de alla har samma dröm och att saker som händer dem i drömmen också följer med dem när de vaknar. Under tiden som Freddy avverkar halva ensemblen får vi någon slags origin-story till hur pedofilen Freddy Krueger blev den brända slashermördaren, samt varför tonåringarna blev hans måltavlor.

Wes Cravens A nightmare on Elm Street är så präglad av fantasi och skaparglädje att de nya inte står en chans. Jackie Earle Haley som spelar de nya Freddy gör ett tappert försök, men karaktären saknar Englunds brinnande galenskap. Produktionen må vara snyggare i den nya men alla de klassiska scener som de försöker återskapa faller platt. Dessutom är Johnny Depps dödsscen från originalfilmen borta, vilken jag saknar. Jag stör mig på att alla killarna i filmen ser ut som bandmedlemmarna i Green Day, 80-tals pop kidzen har helt enkelt bytts ut mot 2000-talets EMO-kidz. Freddy får dessutom alldeles för lite screentime och därmed slår man undan fötterna på Jackie Earle Haley att kunna göra något bra med karaktären.

Problemet med Platinum Dunes är att alla filmerna de gjort har en total avsaknad av humor. Kanske har de en sån där dålig humor som ägaren Michael Bay har, sån där lite rasistisk kiss- och bajshumor som han uppvisade i Transformers 2?

Jackie Earle Haley är perfekt castad i rollen som Freddy och den nya filmen överlever mycket på vad som är bra i originalversionen.

Förbättringar till filmen hade varit ett nytt manus som stod på egna ben, nya death-scenes, fantasi och bort med Michael Bay.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0