Varför går det inte att göra bra film om fotboll?

 

USA är ett sportälskande land till den grad att deras akademiska utbildning premierar elever som är atleter och bra i idrott. Den amerikanska kulturen och historien är starkt sammankopplade med klassiska idrottslag och varumärket USA får extra lyskraft genom kepsar med New York Yankees, T-shirts med LA Lakers och Super Bowls spektakel. Att Hollywood skulle blunda för en sådan marknad vore ett ekonomiskt självmord. Sportfilmen har en gedigen historia i USA och det är här vi finner de bästa filmerna inom genren, Tjuren från Bronx, Rocky, The Hustler, Field of Dreams etc. Den amerikanska filmindustrin bara pumpar ut nya filmer varje år, populärast tycks vara filmer en idrottstränare som förvandlar ett bottengäng till seriesegrare.

En idrott som aldrig slagit igenom i USA är fotboll, eller för att precisera herr fotboll. Amerikanerna tycker att "soccer" är en fjollig sport som spelas av barn och fruntimmer, och aldrig skulle en riktig karlakarl kunna sänka sig till att sparka en rund boll med fötterna. Det tycks dem också helt främmande att i deras "football" används händerna i 99% av matchen och speltiden är så fragmentiserad att Mona Sahlins åsikter framstår som en stalinistisk femårsplan. Hollywoods ointresse av fotboll har alltså lett till att det inte finns någon bra spelfilm om fotboll, världens största sport.

De bästa filmerna inom genren handlar snarare om huliganer, fans eller kvinnlig vänskap än om fotboll. 2005 gjordes ett ambitiöst försök att göra en snygg fotbollsfilm som utspelade sig i proffsvärlden, resultatet blev den löjliga filmen Goal!, med en tunna intrigen, ologiska handlingen och där alla mål gjordes på antingen ett volleyskott eller en bicicletas. Nyligen såg jag Goal 3, vilket alltså måste vara ett bevis på att riktigt usla filmer om fotboll har en marknad stor nog att finansiera sämre uppföljare till en usel film. Vilken marknad skulle inte då finnas för en riktigt bra film? Varför inte en biopic om Pele, eller kanske ännu bättre om Diego Maradona (d.v.s. inte en dokumentär som Emir Kusturica gjort)? Filmen skulle dessutom skapas av en regissör med passion för idrotten fotboll och med förståelse för spelets dramatik, något som till denna dag aldrig visats på stora duken.

Det finns alltså en stor finansiell marknad för idrottsfilmer och filmer som handlar om fotboll. Problemet är att det egentligen inte finns någon som vågar göra en bra realistisk fotbollsfilm som tar oss fans på allvar, utan att tro att det enda vi går igång på konstsparkar och markeringsspel på korpnivå. Så kom igen stora fotbollsnationer, ge oss en förbannat bra fotbollsfilm!

 


Goal 3 är en mycket dålig film som inte borde ses av någon. Det enda som kan vara lite positivt är att del tre är trogen verkligheten i utgången av VM i Tyskland 2006.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0