Lembrowski summerar en intensiv helg i Göteborg
Inte nog att Lembrowski fick skavsår av allt knallande mellan Bergakungen och Draken, lätta kramper i ändalykten var att räkna med, bara ett par timmars sömn under nätterna och vädret var regnigt och fuktigt ända fram till söndagen. Ändå fick han se en del bra film, den hel del ok film och bara en väldigt usel film.
Mommy is at the hairdresser
Det är sommarlov i slutet av 60-talet och alla barnen i villaområdet är hemma. Vi följer en trebarnsfamilj där den ömma modern brådstörtat lämnar familjen efter att ha fått reda på att pappan i familjen haft en manlig älskare. Barnen blir föräldrar till sina egna föräldrar och alla växer upp denna sommar. Ett utmärkt välspelat drama med stora humoristiska inslag.
Något så ovanligt som en feelgoodfilm från Belgien. Ensamstående mamma med två döttrar släpar sig fram genom sin tillvaro, ett tråkigt jobb på posten och en exman som funnit en yngre älskarinna. En dag råkar hon backa på den smått kufiske, men dock charmfulle långtradarchaffisen Johnny, och trots en stor ålderskillnaden mellan de båda inleder de ett förhållande. Detta låter kanske inte så intressant men dialogen är rapp, atmosfären är behaglig och just charmfull. En av de filmer på festivalen som sålde slut biljetterna snabbast.
Slumdog Millonaire
Nu är det inte många som har missat allt snack och oscarssurr kring Danny Boyles indiska film Slumdog Millionare. Storyn är att Jamal, en pojke från slummen, ställer upp i "Vem vill bli miljonär" och genom tillbakablickar får vi reda på hur Jamal kan svaren på alla frågorna. Boyle är en regissör som alltid arbetat mycket med tempo i sina filmer och även så i denna. Det är svårt att inte dras med i historien som rullas upp, i det fantastiska fotot, fantastiska musiken och mustiga historien. Filmen har skavanker, slutet är ryckigt och ointressant och jag känner att jag skulle vilja veta mer om brodern Salim men tvingas följa den mindre intressanta Jamal. Filmen är absolut en av de mest underhållande och kanske den bästa år 2008.
Two-Legged Horse
Jag verkligen hatar den här filmen, och ju mer jag tänker på den desto mer hatar jag den. Filmen handlar om hur en rik pojke som fått sina ben bortsprängda av en mina anställer en utvecklingsstörd pojke till att bära runt honom. Den utvecklingsstörda pojken är alltså hästen och med det följer att han behandlas som en häst. Han får stå i spiltan med åsnorna, äta hö, piskas när han är olydig etc. Den utvecklingsstörda pojken går in allt mer i rollen som häst samtidigt som den rika pojken förnedrar honom. Det är det filmen går ut på. Synnerligen värdelös.
35 shots of rum
I filmen följer vi far och dotter i deras vardagliga liv, arbete, matlagning, men de båda har ett tillsynes osedligt förhållande till varandra. Detta är en film där åskådaren får skapa sina egna pusselbitar för att lägga ihop vad som händer mellan de olika scenerna. Det blir bara tråkigt och ointressant. Däremot går det att diskutera länge med en polare vad som egentligen hände i filmen.
Waltz with Bashir
Brinnande aktuell på grund av sitt tema och var filmen kommer ifrån (Israel). Filmen handlar om en man som var med under en invasion av Libanon för 20 år sedan men som också har förträngt det som hände. Det enda han kommer ihåg är ett ögonblick från var han tror är ett minne men som kan lika gärna vara en dröm. Med utgångspunkt från detta minne letar han upp människorna som fanns med i minnet och bit för bit börjar falla plats och han börjar minnas. Stundtals väldigt stark och upplägget är en form av animerade intervjuer, något som kan bli lite väl tråkiga ibland. Het kandidat att vinna bästa utländska film på Oscarsgalan.
Behind the glass
Ointressant kroatiskt drama om en stressad arkitekt som försöker bolla både hemmaliv, arbete och älskarinna. Välspelad dock och något plus för oförutsägbart slut.
Troubled water
Sauna
Finsk/rysk skräckfilm som utspelar sig år 1595 handlar om hur en delegation med svenskar (Finland var svenskt under denna tid) och ryssar skall sätta gränser mellan sina länder efter ett krig. I den svenska delegationen finns råskinnet Erik som dödat 73 människor under kriget, och den känsliga kartritaren Knut. De går tillsammans allt djupare in i de finländska skogarna där det slutligen kommer till en by där det finns en Sauna som renar dig från dina synder. Väldigt suggestiv och atmosfärrik skräckfilm som hämtat lite från asien. Ville Virtanen som Erik är fullkomligt briljant.
Delta
Långsam ungersk film om en ung man som återvände till sitt barndomshem för att bygga sig ett hus. Han träffar en syster han inte viste att han hade, hon flytar in till honom och en relation uppstår något som inte styvpappan eller byborna ser på med blida ögon på. Vackert foto i en film som var fantatisk men som jag troligtvis aldrig kommer att se om då den kräver en del tålamod. Vann filmkritikernas pris i Cannes.
Karaokekungen
Göteborgsdramatikern Petra Revenue filmdebut som en av fem filmer i SFIs rookiefilmprojekt vilket dagen efter Karaokekungen visats lades ner. Filmen handlar om göteborgaren Pirko som kommer till insikt att han saknar jobb, vänner och flickvän, vilket leder till att han letar sig norröver för att finna sina rötter. Där upptäcker snart att han är duktig på att imitera Elvis. Filmen vill efterlikna någonting av Kaurismäki eller Lynch men blir till största delen bara en teatralisk smörja med småroligt manus. Har premiär i september.
Flame & Citron
Danska Flammen & Citronen handlar om två män i motståndsrörelsen under nazisternas ockupation av Danmark under andra världskriget. Filmen är alldeles för lång och tog tillsynes aldrig slut, men sen så krampade sig mina ben också i Chalmers aula. Vad filmen lyckades med var miljön, scenografi, bilar, kläder riktigt snyggt för att vara en skandinavisk film. Fotot var också snyggt och professionellt, liksom skådespeleriet. Däremot handlingen, manus hade kunnat vara betydligt mer intressant och genomarbetat.
Premissen är att Jamal, en pojke från slummen, ställer upp i "Vem vill bli miljonär" och genom tillbakablickar får vi reda på hur Jamal kan svaren på alla frågorna.
Premissen är det vi ska lära oss. Du menar plot/story?
Gör om, gör rätt.
Som ord är premiss rätt, men bland svenska filmbegrepp betyder ordet premiss något annat, vilket kan bidra till din förvirring. Men ingen gillar en paragrafryttade.