Kommer Kungen att falla?



I tider då ekonomisk recession leder till massarbetslöshet, pengar försvinner, och messias Obama ska med hjälp av sina G20 vänner lösa den gordiska knuten, finns det ingen plats för påkostade TV-serier. Även TV-utbudet lider av en lågkonjunktur. Grissom lämnade CSI, Heroes är riktigt värdelös, Lost numer synnerligen patetiskt, House bittrare än någonsin och nya serier som skulle vara kraftiga vitamininjektioner saknar styrka.

Då, i det djupaste av mörker, störtade Kungen själv in, med pondus och vigör, Ian McShane i serien Kings. Själv har jag beundrat McShane sedan han med dunder och brak dominerade i den underskattade serien Deadwood. McShane, en skådespelare som skulle passa mycket bättre som kapen Haddock än Andy Serkis i den kommande filmatiseringen av Enhörningens Hemlighet.

Kings tar plats i ett fiktivt modernt samhälle Gilboa, ett "parallell-Amerika" med en absolut monarki istället för en demokrati. En upplyst despot istället för en folkvald president. Serien handlar om David Shepherd en ung soldat som i ett smått dumdrastiskt räddningsförsök lyckas befria prinsen från motståndarstaten Gath, och blir genom bilder i pressen en nationalhjälte. För att utnyttja Davids status hos befolkningen tilldelas han en tjänst inom hovet och han spelar snart en roll i det intrikata spelet.



TV-serien är ambitiös, påkostad och har en del duktiga skådespelare som dyker upp emellanåt, som Brian Cox, Dylan Barker, Miguel Ferrer och Mark Margolis. Den huvudsakliga ensemblen är det givetvis Ian McShane som briljerar, intensiva Eamonn Walker (Oz, Lord of War) som pastor Samuels, Christopher Egan (Eragon, Resident Evil:Extinction) som David Shepherd och Susanna Thompson (Navy NCIS, Dragonfly) som drottningen.

Serien tar avstamp i Bibeln och i synnerhet berättelsen om David och Goliat, men serien har också många klara referenser till Shakespeare vad gäller intrigerna i kungafamiljen. Dessutom flirtar serien med lite övernaturliga sidor, något som var med påtagliga i de första två avsnitten. Nu är serien inte perfekt något vis, stundtals kan den upplevas som lite löjlig och manus skulle kunna vara vassare. Men det är kanske den bästa nya TV-serien som kommit på länge.

Det är många som ogillar serien eftersom de inte kan köpa idén med den uppdiktade monarkin. Möjligen kan det komma någon form av bakgrundsförklaring till varför en monarki skulle kunna stå sig så stark i ett tillsynes modernt samhälle. En analys av styrelseskicket och dess fördelar som skulle kunna fungera under särskilda omständigheter, eller är det en utopi som uppstått genom att vissa samhällsförändringar aldrig ägt rum?

Det har hittills bara gått fem avsnitt av serien och redan nu florerar rykten om dess nedläggning av den enkla anledningen att ingen ser den. Kings har kostat väldigt mycket pengar, och i dagsläget när ekonomin är svag, är risken väldigt stor att serien kommer att försvinna från tablåerna av det skälet. Det är väldigt synd för det finns så mycket i Kings som skulle kunna göras och på ett väldigt bra sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0