Lembrowskis topp 5: små men stora skådespelare

Först av allt vill jag be om ursäkt för användningen av ordet dvärg i bristen på ett bättre ord. Alla skådespelare på denna lista har olika typer at sjukdomar eller genetiska förändringar som gör att de fysiskt inte har utvecklats till vad gemene man skulle kalla normal. Denna lista är menad som en hyllning till dessa personer som har givit sitt bidrag till konsten och har mött ett betydligt tuffare motstånd i sina respektive karriärer än andra skådespelare.

Dvärgar och kortvuxna har sedan länge använts i film för att symbolisera någonting magiskt, ett drömväsen eller för att uppnå en komisk effekt. Anledningen till detta kan möjligen komma från folksagor som till exempel Snövit och att de exploaterades förr i tiden som cirkusattraktioner. Även idag används kortväxta för att uppnå en komisk effekt som Verne "Mini-Me" Troyer från Mike Myers filmer, Tony Cox från diverse spoof-filmer som Epic Movie och Date Movie eller Jason "Wee Man" Acuna från Jackassgänget. Men eftersom det förekommer en del dvärgar inom populärkulturen idag är det inte lika främmande längre som det var för bara 20 år sedan.

Jag hade nu tänkt rangordna mina favoritskådespelare som är små till växten men stora i sitt yrke.


5. Harry Earles (född Kurt Fritz Schneider)

Medverkade i cirkusgruppen The Doll Family med sina tre systrar (som också var dvärgar) mellan 1920 fram till mitten på 1950-talet. Harry är främst känd för rollen som Hans i Tod Brownings klassiska film Freaks från 1932. Skådespeleriet som Harry framför liknar snarare en "sideshow" presentation men ingen kan bli kär i en ryskbrytande ballerina som Harry Earles. Hans tyska brytningen och snedlugg till trots.Harry Earles tillsammans med sin syster Daisy

4. Michael J Anderson

Michael J Anderson föddes med sjukdomen Osteogenesis Imperfecta, som är en typ av extrem benskörhet. Under sin uppväxt satt han i rullstol och vid 20 års ålder hade han brutit över hundra ben i sin kropp. Han studerade senare vid universitetet i Colorado och fick snart arbete på NASA. Michael J Anderson känner vi främst till som den baklängestalande dvärgen i TV-serien Twin Peaks där han var fullkomligt suverän. Scenerna från the red room hade inte varit lika obehagliga utan Andersons persona och hans framträdande har etsat sig fast i våra minnen. Under Senare tid har Anderson fortsatt en skådespelarkarriär i bland annat serien Carnival och i David Lynchs Mulholland Drive spelar han med proteser en "normalstor" människa.


3. Warwick Davies

Warwick är främst känd bland skräck-, scifi- och fantasyfans, genrer som han medverkat inom under nästan 30 års tid. Han karriär började med att han fick dra på sig en Ewokdräkt när han var blott 11 år gammal i filmen Jedins återkomst där han spelade Wicket. Sedan flöt det bara på med fristående Ewokfilmer, Jim Hensons Labyrinth och först med filmen Willow 1988 fick han visa sitt ansikte utan päls eller latex. Efter att ha gjort fantasy påbörjade Warwick en serie B-skräckisar vid namn Leprechaun, något som han i stort sett sysslade med under hela 90-talet. Under 2000-talet har Warwick medverkar i Harry Potter filmerna som professor Flitwick, spelade roboten Marvin i Liftarens Guide till galaxen, och kan ses i den nya Narniafilmen. Warwick Davies gör aldrig en dålig insats, filmerna må vara det, men inte Warwick. Dessutom är han en synnerligen sympatisk person, iallafall när jag träffade på honom under en Sci-Fi mässa för ett par år sedan. 


2. Linda Hunt

Linda Hunt har Turners syndrom som är en kromosomförändring som innebär bland annat kortväxthet och att puberteten uteblir. Linda Hunt debuterade i Robert Altmans kalkon Popeye men förblev en favorit hos regissören och det arbetade tillsammans flera gånger därefter. 1982 vann Linda Hunt en välförtjänt Oscar i filmen Brännpunkt Djakarta (The Year of Living Dangerously) för bästa kvinnliga biroll trots att hon spelade en asiatisk man i filmen. Linda Hunt har följt upp med minnesvärda roller i Dagissnuten, Silverado och Stranger than Fiction. En klasskådespelerska som arbetar mycket med teater. För dagens kids är hon kanske mest känd som rösten till jordens gudinna Gaia i hack n' slash spelet God of War.


1. Peter Dinklage

Första gången jag såg Peter Dinklage på film var i Living in Oblivion från 1995, en film som handlar om en filminspelning. I en minnesvärd scen skall regissören spelad av Steve Buscemi regissera en drömscen med Peter Dinklage karaktär Tito och Peter bara flippar ut om det stora hånet mot dvärgar som skådespelare. Sen tog det några år innan hans stora genombrott i independentfilmen The Station Agent från 2003 där Dinklage visade vilken suverän skådespelare han är. Sedan dess har han varit väldigt produktiv och medverkat i serien Nip/Tuck och filmer som Penelope, Death at a funeral, Elf och senast i nya Narnia filmen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0