Inre monolger dödar filmen


Alla som någonsin har blivit nersövd till en operation har tänkt på det, vad händer om narkosen inte fungerar? Kan jag vakna under operationen? Det sägs att omkring 0,1 - 0,2 procent av de som får narkos i samband med en operation upplever sig som vakna, något som på engelska kallas "anesthesia awareness" Detta symptom är vad handlingen i filmen Awake (2007) kommer att kretsa kring.

Hayden Christensen spelar den förmögne unge affärskillen Clay som har problem med hjärtat till den grad att han så fort som möjligt behöver en transplantation. De personer som närmast stöttar honom är flickvännen Sam och kirurgen Dr. Jack Harper, som spelas av Jessica Alba respektive Terrence Howard. Clays krävande mor Lilith spelas av svenska Lena Olin. Clay har fått ärva ett framgångsrikt finansbolag från sin far, men Clay är den snälla kapitalisten, den som hjälper människor med jobb och bostäder. Dessutom har Clay förälskat sig i en av sin mammas assistenter, Sam, något som han dock inte vågar berätta. När han väl gör detta ger Lilith Clay ett ultimatum att välja henne eller Sam. Samma kväll gifter sig Clay och Sam med Clays kirurg som best man. Och strax där efter kommer det in ett hjärta för transplantation som matchar Clays blodgrupp.

Med tron att detta skulle vara en skräckfilm blev jag besviken då det visade sig vara mer av en thriller. Det visade sig inte ens vara en bra thriller. Hayden Christiansen har egentligen aldrig visat sig vara en bra skådespelare och inte heller denna gången. Inte ens när han försökte vara Bob Dylan i Factory Girl (2006) var han bra, för att inte tala om bedrövliga Jumper (2008). Jessica Alba har inte heller hon visat sig vara en skådespelerska av större yrkesskicklighet, med den pinsamt eländiga Good Luck Chuck (2007) som det definitiva lågvattenmärket. Alltså två av Hollywoods just nu mest överskattade skådisar i samma film och resultatet blir en dåligt tillagad havregrynsgröt.

Jag tror filmen delar upp sin publik i två läger i samma stund som Hayden Christensen börjar föra sina inre monologer när han är vaken under narkosen. Antingen köper du det eller inte. Jag gjorde det inte och från den stunden klarade jag inte av en enda minut av filmen utan att sucka över alla fumlande försök att vara en spännande thriller. Särskilt när karaktären Clay börjar vandra omkring i sjukhuset i sin utomkroppliga upplevelse och lösa konspirationer.

Regin står debutanten Joby Harold för och han lyckas verkligen inte ro hem filmen på något sätt. Skådespelarna är verkligen inte bra, förutom Terrence och Lena som genom sin rutin kan lalla sig igenom det mesta tramset. Stämningen som de eftersöker infinner sig aldrig och både Hayden och Alba behöver en bättre karaktärsregissör och att klara av den sorts thriller som det var tänkt att göra. Manus är under all kritik och är voluminöst ologiskt, och manus har regissören Joby Harold själv skrivit. Harold som sagt sig ha fått idén till filmen när han passerade en njursten.

Betyg

Kommentarer
Postat av: adam

Jag tycker du har rätt om filmen även om jag föll för konceptet helt och hållet. Men att du kritiserar Jessica Alba och Hayden Christiansen förstår jag inte riktigt. Hayden som gjorde ett enormt bra arbete i star wars och jessica alba som gjorde ett finare jobb i filmen Honey. Sjävlklart gör skådisar dåliga filmer men deras prestation i denna var någorlunda men ha i åtanke att detta var en ny, mer mogen roll för jessica som fick spela en mer mognare rollän vad hon är van vid. Bra recension annars

2008-07-03 @ 23:37:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0