Emile Hirsch söker livets svar i skogenFilmen Into the Wild är regisserad av Sean Penn och bygger på best-seller romanen med samma namn av John Krakauer. Boken bygger i sin tur på de verkliga händelserna kring Chris McCandless, en 20årig nybakad collegestudent som väljer att lämna allt han äger och har för att leva ett fritt och förutsättningslöst liv ute i vildmarken med Alaska som mål. Besviken på den innehållslösa civilisationen, hycklande föräldrar och människans girighet tar han sin Datsun samt sin ryggsäck och kör iväg. Den japanska bilen havererar vid ett skyfall och Chris börjar vandra och lifta sig fram. På vägen möter han en mängd människor vilka alla blir djupt tagna av Chris, hans filosofi och målmedvetenhet. Parallellt följer vi också hur Chris vandrar in i Alaskas vildmark och vi får följa hans kamp för överlevnad.

Emile Hirsch (Lords of Dogtown, Alpha Dog, kommande spektaklet Speed Racer) är fenomenal i huvudrollen som Chris McCandless, då han precis balanserar på gränsen till att bli idiotförklarad, men får publiken att sympatisera med och respektera honom. Karaktären har ett inneboende lugn som går igenom i både filmens tempo och bildspråk. I birollerna hittas Hal Holbrook (oscarsnominerad), Vince Vaughn, Cathrine Keener, Marcia Gay Harden och William Hurt, som alla gör gedigna insatser.

Fotot över vildmarken är vackert genomarbetat där avsaknaden från "PeterJackson-helikopter-åkningen" känns enormt befriande. Fotografen heter Eric Gautier och har flera bra filmer bakom sig som Dagbok från en motorcykel och A guide to recognizing your saints. Bilderna av de oändliga vidderna ger en enorm längtan ut i skogen hos vilken soffpotatis som helst.

Eddie Vedder, sångare och gitarrist i rockgruppen Pearl Jam, har gjort en del nya låtar till filmen, något som ger en extra krydda i dessa tider när de inte skrivs låtar till film längre. Dagens filmlåtar dominerad av äldre välkända låtar och reflekterar snarare regissörens iPodinnehåll än filmen. Ingen våga ge duktiga artister chansen att skapa musik i samband med en film.

Alla personer som Chris möter är godhjärtade vilket ger ibland känslan av en feelgoodfilm med ett stort, tungt och mörkt moln hängande över sig. Jag hade hoppats att Chris skulle möta ett riktigt svin på sin väg, som typ Willem Defoe i Wild at Heart, men det händer inte och därav blir karaktärsgalleriet lite uddlöst. Det sätt som Into the Wild väljer att skildra naturen som paradis blir ibland lite väl tillrättalagt, t.ex. då ett gäng vilda mustanger galopperar i solnedgång.

Sean Penn är både en fantastisk karaktärsregissör och har konstnärliga ambitioner i sina verk. Into the Wild är den hittills bästa film som Penn har skapat. Filmen är lång, 148 minuter och tempot är lugnt, men den blir inte sövande utan filmen håller publiken fängslad med sina skickligt utmejslade karaktärer och blände bilder.

Premiär den 14 mars i Sverige.

BetygBetygBetygBetyg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0