Vad ingen tandläkare lärt sig

Teeth

Redan för ett och ett halvt år sedan vann skådespelerskan Jess Weixler Juryns specialpris vid Sundance Festivalen för denna film. Efter det har filmen turnerat runt på olika festivaler där den blivit mycket uppmärksammad men inget större filmbolag vågade ta i den trots sina intellektuella kvaliteter. Handlingen är synnerligen kontroversiell och många ryggar tillbaka för filmens blodiga scener. När filmen släpptes på DVD i USA för någon månad sedan blev den efter ett par dagar bortplockad från Wal-Marts sortiment . Många recensenter hyllar filmen till skyarna för att vara smart och orädd andra sågar den för att vara ett sammelsurium av idéer som aldrig problematiseras. Även publiken har svårt att ta den till sig och överlag är det yngre kvinnor som har uppskattat den mest. Filmen jag talar om är den svarta komedin/skräckfilmen Teeth.

Ni som inte vet någonting om denna ganska omtvistade film skulle via titeln och vetskapen om att det är en skräckfilm kunna dra den logiska slutsatsen att det handlar om någon ondskefull tandläkare som Corbin Bernsen i The Dentist (1996). Det var den första tanken som gick igenom mitt huvud när jag läste titeln. Ack så fel jag hade.

Inom mytologi och en mängd olika folksägner från olika kulturer över hela världen har det alltid funnits berättelser om mytiska kvinnogestalter som lurar män i fördärvet. Från sjöjungfruar till skogsrå. Några sägner drogs ett en bit längre. En av dessa är myten om "Vagina Dentata" som i fri översättning betyder "vagina med tänder". En sägen som har sin grund i mannens kastrationsångest (jepp.. Freud) och har som mål att varna män för att ha sex med främmande kvinnor.

Filmen handlar om highschool eleven Dawn O'Keefie som bor i förorten med sin mamma, styvfar och styvbror. Dawn är engagerad i en förening som föreläser för andra ungdomar om sexuell återhållsamhet till efter giftermålet. Detta genomsyrar hela hennes liv och leder till att hon bli trakasserad av andra elever. Men genom föreningen har hon även vänner på skolan och genom dessa träffar hon den nyinflyttade hederspricken Toby som hon genast blir kär i. Sina höga ideal till trots vill hon träffa Toby på ortens beryktade hångelställe. Dawn känner sig allt mer vankelmodig och Tobey med hormoner upp till öronen kan inte hålla sig och tvingar sig på Dawn. Vilket han bittert får ångra.

Teeth är fylld med budskap som sällan får göra sig hörda i sedlighetsvänliga USA. Då menar jag framförallt sexualitet i allmänhet och kvinnans sexualitet i synnerhet. Filmen blandar tonårsskräckis, komedi, kvasifeminism, magvändande skräckfilmsscener, antikärnkraftsdebatt, skruvad sexualundervisning, censurdebatt och allting på ett väldigt smart och humoristiskt sätt. Mannen som ligger bakom filmen heter Mitchell Lichtenstein, och han är främst känd för att vara son till popkonstnären Roy Lichtenstein (känd för sina uppförstorade serietidningsrutor på 60-talet). Detta är Mitchell Lichtensteins debut som långfilmsregissör vid en ålder av 52. Just oerfarenheten inom mediet märks ibland då Teeth lider av lite strukturell och teknisk ovana, men innehållet är genomtänkt och knivskarp.

Dawn är hjältinnan i filmen och dessutom är hon inget korkat våp som genren skräckfilm brukligen ger. Faktum är att vi hejar på henne och hennes deformitet blir till något positivt. Bilden av Dawn framställs med en feministisk medvetenhet till skillnad från exempelvis grabbiga Species (1995) som också handlar om kastrationsångest.

Det går verkligen att lägga budskap och betydelser i en mängd scener i filmen, och jag tror att filmen hade kunnat medverka i en rad olika högskoleuppsatser de kommande åren om den hade varit mer rumsren. Även om filmen har alla dessa poänger, kombinerat med grafiskt explicit kastrering, så är det just där handlingen stannar efter 40 minuter in i filmen för att sedan återupprepa sig själv. Slutet är dessutom lite torftigt. Alla Lichtensteins idéer packas ihop utan att egentligen undersökas. Men det är ett kul tillvägagångssätt som Lichtenstein använder för att föra fram sina idéer.

Ännu har ingen köpt in Teeth för lansering i Sverige.

BetygBetygBetyg


 

Intervju med Jess Weixler (19/6 2008):
http://movies.ign.com/articles/882/882870p1.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0