Watchmen - en introduktionDC Comics sanslöst hyllade grafiska novell Watchmen (Väktarna) har blivit film och regisseras av CGI stilisten Zack Snyder (300, Dawn of the Dead). Serien gavs ut emellan 1986-87 och präglades av kalla krigets fasor men som bakades in i symbolism och metaforer. Watchmen är skriven av Alan Moore, som också skrivit V for Vendetta samt The League of Extraordinary Gentlemen, och är tecknad av Dave Gibbons en trogen DC Comics illustratör.

Serien slog aldrig i Sverige på samma sätt som i USA där den till och med hamnade på en av The Times listor över de bästa engelska verken mellan 1923 till 2005. Så den generella svenska okunskapen över dessa figurer vill Lembrowski råda bot på genom en snabb guide över de karaktärer som kommer spela huvudrollen i filmen:


Dr Manhattan - heter också doktor Jonathan Osterman, blir förvandlad efter en kärnkraftsolycka till en gudalik figur som skiljer sig från de andra karaktärerna då han har verkliga superkrafter. Dr Manhattan anser sig vara mer utvecklad än människorna och bryr sig därför inte om människors moraliska bekymmer. Kan förvränga materia samt teleportera sig förbi tid och rum. Dr Manhattan hjälper dock mänskligheten med avancerad teknik och vapen till den amerikanska militären. Rollen spelas av Billy Crudup i filmen, från bland annat Big Fish och Almost Famous.


The Comedian - heter även Edward Morgan Blake, är en cyniker och nihilist. En krallig militär med stor passion för vapen. Han bekämpar brott för att uppfylla sin enorma lust för våld och bryr sig väldigt lite om mänskligt liv. Genom åren har han bara blivit värre och värre i och med alla blodiga krig och regeringsuppdrag som han utfört. Var under en tid en del i ett gäng brottsbekämpare kallade Minutemen men blev utesluten efter ett våldtäcktsförsök på en medlem i gruppen. Bär en blodig smiley pin som också har blivit något av en symbol för serien. Spelas i filmen av Jeffrey Dean Morgan som medverkat i både Supernatural och Greys Anatomy.Ozymandias - vars namn också är Adrian Veidt är otroligt intelligent och anses kanske vara den smartaste mannen på jorden. Är en anhängare av utilitarism, det vill säga att maximera det goda till störst andel människor, kortfattat ändamålen helgar medlen. Det roliga med Adrian är att han kom på att han ville vara en superhjälte efter att ha konsumerat en viss mängd hasch. Han har också byggt upp ett legitimt och ett kriminellt imperium som han använder för att skapa en utopi på jorden. Genom hans intelligens kan han utföra blixtsnabba beräkningar som han kan använda för att undvika slag och pistolskott. I filmen spelas han av Matthew Goode med Match Point och The Lookout på sitt cv.

Rorschach - bär ständigt en mask som liknar ett Rorschach-test, det vill säga ett bläckplumpstest, och heter egentligen Walter Joseph Kovacs. Hans mamma var prostituerad och misshandlade honom våldsamt när han var liten. Ingen vet vem fadern är. Rorschach är en moralisk absolutist som drar en klar gräns mellan ont och gott. Politiskt är han en antikommunist, antiliberalist, reaktionär och en stor nationalist, vilket tydligt visade sig när han gick i high school och skrev ett arbete som försvarade president Trumans val att fälla atombomber över Japan. Har likt de andra, utom Dr Manhattan, inga "egentliga" superkrafter. Spelas i filmen av Jackie Earle Haley.

Nite Owl II - heter Daniel Dreiberg och efterträdde den första Nite Owl vid namn Hollis J Mason som pensionerat sig. Karaktären påminner mycket om Batman då han förlitar sig mycket på prylar och uppfinningar som han själv skapat. Nite Owl II far runt i en flygande farkost som kallas Owlship eller Archie. Dreibergs far var en rik bankman som efterlämnade sig ett stort arv som Daniel nu använder för att bekämpa brott. Daniel Dreiberg är kanske den mest "normala" av alla karaktärerna i serien och fungerar lite som förnuftets röst. Nite Owl II spelas av Patrick Wilson från bland annat Hard Candy och Little Children och Nite Owl spelas av Stephen McHattie.

Silk Spectre - är två personer, mor och dotter, som åtskiljs genom kallas Silk Spectre I och II. Mamman Sally Jupiter var under sin tid en stor idol och sexsymbol som skurkar och kriminella gärna fångades av. Hon samverkade också hos en grupp brottsbekämpare som kallades för The Minutemen. Däremot i the Watchmen är det Laurie Juspeczyk alias Silk Spectre II som kommer att ha störst roll, dotter till sin världskända mamma blir hon motvilligt indragen i yrket som brottsbekämpare. Laurie vet inte vem hennes pappa är men det står mellan ett par kandidater, nästan som i Mamma Mia. Mamman Sally finns hela tiden i bakgrunden när Laurie ger sig in i brottsbekämparyrket, men hon ser inte med blida ögon på det förhållandet som Laurie snart har med Dr Manhattan. Sally spelas av Carla Gugino (Spin City, Threshold, Entourage) i filmen och Laurie spelas av svenskättade Malin Åkerman.

Detta är vad jag förstår huvudpersonerna i kommande filmen, och det finns otroligt mycket mer information om de här figurerna. Nu hoppas jag iallafall att ni kan ha lite koll på karaktärerna när ni sätter er i biograffåtöljerna under våren 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0