Två tonårskomedier får tvåor

Pubertal underbältet komedi tillsamman med kiss- och bajshumor brukar vara ett format som fungerar främst bland finniga tonårspojkar. Amerikanerna som står uteslutande för produktionen av dylika filmer har fostrat fram olika komedistjärnor genom dessa filmer vanligen med hjälp av TV-programmet  Saturday Night Live. Det var under 1980-talet som denna genre växte sig stark med Deltagänget och Poorkys.

The Love GuruMike Myers, tidigare känd, beroende på vilken generation man är född i, som Wayne Campbell, Austin Powers och Shreks röst, har sedan sin sista Austin Powers film försökt koka ihop en ny karaktär som fungerar i långfilmsformat. Resultatet blev Guru Pitka eller The Love Guru som genom självhjälpböcker och seminarier i sitt LA tempel kämpar för att bli den största gurun i USA, och peta ner Deepak Chopra från tronen. En dag kommer Jessica Alba och Mini-Me, ägare och coach för Toronto Maple Leaves, för att kontraktera Guru Pitka till att spola bort hjärnspöken hos deras stjärnspelare.

Det är Mike Myers show, ordvitsar, buskis, dvärgskämt, elefantsex osv. precis som i Austin Powers fast sämre. Skratten kommer som på rutin och filmen har samma timing som Austin Powers vilket jag gillar. Jag skrattar högt ett par gånger åt de dåliga skämten, men komedin faller verkligen platt många gånger, som exempelvis Ben Kingsleys korsögda karaktär Guru Tugginmypudha. Alba gör som vanligt en platt och ointressant roll.

BetygBetygHarold & Kumar Escape from Guantanamo BayJohn Cho och Karl Penn spelar återigen den marijuana älskande duon Harold och Kumar och följer upp deras succé med Harold and Kumar go to white castle. Denna gång är de båda på väg mot Amsterdam när Kumar med sitt arabiska utseende emot sig och sin specialtillverkade vattenpipa tros vara en terrorist. Precis som i den första filmen blir det en resa, en roadmovie, där de träffar på olika egendomliga karaktärer på vägen. Samtidigt jagas de av en korkad polis med extrema fördomar mot alla människor och det är kanske den rollen som lockar fram mest skratt hos mig. Ett exempel är när han håller ett förhör med två judar och häller ut en påse guldpengar över bordet för att knäcka dem, stor Cartman-varning.

Harold and Kumar Escape from Guantanamo Bay är betydligt mindre familjevänlig än The Love Guru, då det är mer sex och grova skämt. Neil Patrick Harris finns också med i en skön roll som sig själv. Jag kan däremot inte säga att jag gillar den speciellt mycket för slutet är ju bara så förbannat uselt att man kan gråta. Om regissörerna Schlossberg och Hurwitz nu lyckas ge filmen till en 18-årsgräns kan de ju se till att formatet inte ligger på en så stentrist konservativ nivå.


BetygBetyg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0