Välspelad deckare med stort skarpsinneGone Baby Gone

Boston är på väg att bli 2000-talets Chicago, San Fransisco eller New York, en plats där de bästa deckarna utspelar sig och det är framförallt Dennis Lehanes förtjänst som ofta väljer Boston i centrum för sina böcker vilka nu blir film en efter en. Lehanes Mystic River regisserad av Clint Eastwood blev en stor framgång och filmbolagen slåss med näbbar och klor efter att producera hans deckare och romaner. Nu kommer konstigt nog hans fjärde bok i Patric Kenzie serien regisserad av hackkycklingen Ben Affleck. Att filmatisera deckare i kronologisk ordning är något vi svenskar är speciellt förtjusta i och det framstår kanske som lite underligt för oss att det nu är den fjärde boken i en serie som filmatiserats. Det kan vara så att Gone Bany Gone helt enkelt är den bästa deckaren i serien.

En fyraårig flicka försvinner i Boston och därefter kör ett stort press- och polisdrev igång för att finna henne. Flickans morbror och moster känner att polisen inte räcker till och de anlitar privatdetektiverna Patrick Kenzie (Casey Affleck) och hans partner, både i yrkes- som privatlivet, Angie Gennaro (Michelle Monagahan). De två tar motvilligt på sig uppdraget då de mest brukar spåra upp småbus och inte kidnappade flickor. Till skillnad från poliserna har de båda detektiverna en djupare kunskap om Boston och människorna som bor där vilket ger dem en större möjliget att införskaffa information av dem. Polisen låter Kenzie och Gennaro få insikt i fallet och låter dem hjälpa till genom att samarbeta med inspektörerna Bressant (Ed Harris) och Poole (John Ashton). Efter att bara ha skrapat på ytan får de snart reda på att den lilla flickans mamma är missbrukare och har vid flera tillfällen vanvårdat sitt barn. Dessutom är mammans umgänge en grupp tvivelsamma och ljusskygga personer som mycket väl kan ta till metoder som kidnappning. Spåren leder in i Bostons mörkare delar och privatdetektiverna blir i allt högre grad involverade i fallet.

Gone Baby Gone skiljer sig mycket emot andra filmer i genren på flera punkter. För det första håller den sig borta från standardklichéer och för det andra finns det inga onda eller goda människor i filmen. Filmen mynnar ut i ett dilemma som rör sig i en moralisk gråzon som andra filmer inte ens vågar komma i närheten av. Skaparna av filmen tar inte ställning till detta dilemma utan låter publiken själv bilda uppfattningen. Det hela ställs på sin spets i slutet och kan bli ett ganska känslomässigt samtalsämne efter att man får ut från biosalongen.

Skådespeleriet är gediget in i minsta biroll då rollistan kryllar av kompetenta skådepelare och skådespelerskor. Amy Ryan som spelar flickans mamma har nominerats till bästa biroll vid både Golden Globe och Oscarsgalan. Fast jag anser ändå att Casey Affleck verkligen fått ett genombrott i år med denna filmen men kanske framförallt Mordet på Jesse James av ynkryggen Robet Ford, och han har verkligen höjt sig ett par snäpp som skådespelare. Att sedan leta fram John Ashton (den kraftiga polisen i Snuten i Hollywood) är riktigt roligt.

Gone Baby Gone är Ben Afflecks debut som regissör och han gör definitivt inte bort sig. Boston är den plats han växt upp i och känner till vilket har hjälpt honom till produktionen. Det är möjligt att Lehans story är så bra att det inte går att misslyckas men jag är intresserad av att se vad Ben Affleck gör härnäst, vilket jag definitivt inte skulle ha skrivit för bara ett par år sedan. Många har under de senare åren ansett att Ben Affleck skall bevisa någonting, jag är inte riktigt säker på vad, men jag tror det har att göra med filmen Gigli och den tecknade satirserien South Park i vilken han hånats som en talanglös nolla (dock på ett mycket underhållande sätt).

Medan vi ser filmen får vi hela tiden antydningar om vad som ligger bakom men vi lägger inte märke till det förrän pusslet läggs. På ett sätt kan det påminna om De Misstänkta då pusslet är smart konstruerat på ett logiskt och intelligent sätt.

Problemet med Gone Baby Gone är att många tittare saknar de första tre böckerna. Huvudrollerna speciellt är tämligen platta och innehållslösa något som läsare möjligen har skaffat sig en uppfattning om i de tidigare böckerna. Här slängs publiken in i redan etablerade karaktärer och det känns på något vis som att komma in i tv-serie när man missat de första säsongerna. Dessutom haltar filmen till lite mot slutet både i berättandet och tempot.

Detta är bara början på alla filmatiseringar av Dennis Lehanes böcker som utspelar sig i Boston, i skrivande stund håller Scorsese på att förbereda inspelningen av Shutter Island (Patient 67) med sin gunstling Leonardo DiCaprio i huvudrollen, dock inte en Kenzie bok.

Gone Baby Gone är en riktigt bra film, smart och med en del bra vändingar samt fläckfritt skådespeleri. Dock är huvudpersonerna något platta samt ett något framstressad upplösning.


BetygBetygBetygBetyg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0