Kungen av Donkey Kong



Ibland saknar jag arkadhallarna. Det var helt underbara institutioner som jag framförallt kom i kontakt med via olika campingplatser runt om i sommarsverige i slutet av 80- och början på 90-talet. Dessa gudomliga maskiner tornade upp sig evigt lockande och man ville bara ha ett par kronor att slänga i. Spelen var ofta oerhört svåra (för att de skulle dra in så mycket pengar som möjligt) och min skicklighet i denna obevandrade värld var begränsad. Efter ett spel rullade den sedvanliga highscore-listan upp med namn som jag inte kunde göra något annat än att hysa obeveklig respekt inför.

The King of Kong: A Fistful of Quarters handlar om dessa män som kämpar om den högsta poängen i highscore-listan, men frågan är om de får någon som helst respekt för vad de företar sig än från den innersta kretsen av arkadgamers. Det är ett gäng sällsamma figurer som vi följer i dokumentären och konflikten i filmen står mellan Billy Mitchell och Steve Wiebe och kampen om högsta poäng i arkadspelet Donkey Kong från 1982. Billy Mitchell har haft rekordet ohotat i 20 år och Steve Wiebe, naturvetenskapslärare och familjefar är utmanaren till rekordet.

För många låter inte dokumentärens ämne särskilt lockande, men i The King of Kong är det karaktärerna, människorna och särlingarna bakom rekorden som är det mest intressanta. I synnerhet gäller det Billy Mitchell som byggt upp hela sin persona kring rekordet. Till följd av en grupp nördiga följeslagare lider han av ett stort Messiaskomplex någon som också manifesteras genom hans utseende. Det dröjer inte längre innan vi i publiken hatar Billy och hejar på underdogen Wiebe som ständigt motarbetas av Billys hejdukar.

Dokumentären är enormt underhållande men ekar lite tomt på innehåll. För den som dessutom spelade Donkey Kong som liten blir det ännu dråpligare att se hur dessa 40-åringar kämpar med enormt stor seriositet för någonting som bara en handfull människor bryr sig om. Lägg dessutom till ett besynnerligt persongalleri med rekordutmanare, domare och kontrollanter, som figurerar vid denna verksamhet. Tanken slår mig att det kanske bara var bra att arkadhallarna försvann från Sverige.


BetygBetygBetyg



Edited 2008-01-20 21:50: Läste något ytterst märkligt precis, enligt regissören Seth Gordon som ligger bakom The King of Kong planeras det en spelfilm som bygger på dokumentären. Seth säger sig gärna vilja se Johnny Depp eller Edward Norton i rollen som Billy Mitchell och Nathan Fillion, Greg Kinnear eller Jason Bateman som Wiebe. Men just nu regisserar Gordon filmen Four Christmases med Vince Vaughn och Reese Witherspoon i huvudrollerna, samt med Steve Wiebe i en mindre biroll(!).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0