Terroristthriller med respekt för IslamOm vi talar om Steve Martin och film i samma andemening, är detta lika med komedi. Manusförfattare som han är till en ca 30-40 olika filmer, tv-avsnitt och sketcher så är 99 % av dessa alster komedier. Nu däremot har Steve Martin tillsammans med regissören och manusförfattaren Jeffrey Nachmanoff skrivit en politisk thriller var handling kretsar kring terrorister och självmordsbombare. Blir det Rosa Pantern över det hela? Nej snarare tvärt om. Traitor en påläst och religiöst medveten thriller om muslimsk moralfilosofi.

Don Cheadle spelar Samir Horn, en man med ett förflutet i den amerikanska armén, men som nu försöker sälja sprängmedel till en terrorist i Jemen. Affären blir dock avbruten av jemenitisk polis och Samir kastas i fängelse där han blir vän med Omar som är medlem i en internationell terroristgrupp. I fängelset dyker ett par FBI agenter upp för att utbyta information mot en frigivning, men Samir nekar. Tillsammans med Omar flyr de under en spektakulär rymning och Samir blir nu, med sina krigserfarenhet, en viktig del i terroristgruppen.

Filmen karaktärer blir dessvärre aldrig speciellt intressanta och filmens handling är förutsägbar till stora delar. Däremot kan filmen ta ett par vändningar som publiken inte är beredda på. Vad gäller filmens premiss är den inte heller speciellt utvecklad och jag saknar ett par nyckelscener som skulle kunna lyfta filmen till högre höjder. Det är däremot en god ansträngning och en ärlig ansats. Jag gillar verkligen Guy Pearce FBI agent, Don Cheadles Samir Horn och Omar spelad av den ständigt lika brilliante Said Tagmaoui. Detta är mycket skådespelarnas förtjänst då filmen haltar på ett par ställen.

Traitor är regissören Jeffrey Nachmanoff långfilmsdebut, och han har tidigare främst varit känd för att vara inblandad i manuset till "The Day after tomorrow". Jag tycker inte Traitor egentligen visar något annat än en rekorderlig regi som inte glänser till. Istället är det manuset som Nachmanoff och Steve Martin skrivit som har sina ljusa stunder, särskilt i de delarna som andra amerikanska manusförfattare skulle gjort stora övertramp vad gäller synen på islam. Traitor har ingen politisk agenda och vill visa hur divergerat religion är och problematisera moralen i dem.    BetygBetygBetyg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0