"Not" Wanted
På senare tid har en genre med idiotiska actionfilmer i hypertempo gjort smärre succéer bland tonåringarna i västvärlden. Crank från 2006 med Jason "The Transporter" Statham i huvudrollen var en fullständigt galen film där huvudrollen blir injicerad med ett gift som krävde att han höll maxpuls och adrenalinet uppe för att inte dö. Det var en smårolig i sin begränsning men absolut inte en bra film. 2007 kom Shoot Em' Up med den morotsknaprande Mr Smith spelad av Clive Owen, högt tempo och pajas action. I samma fack skulle jag vilja placera Wanted, den kommande actionfilmen med Angelina Jolie, James McAvoy och Morgan Freeman.
Wesley Gibson (McAvoy) är en loser som äter ångestdämpande medicin för att klara sitt jobb som kontorsråtta. Han bästa vän ligger med hans flickvän och hans rödhåriga tjocka chef bevakar honom som en gam redo att slå till när han gör bort sig. En kväll när Wesley besöker apoteket dyker den attraktiva Fox (Jolie) upp och berättar för honom att hans far, som var den bästa lönnmördaren någonsin, nyligen dödats på ett hustak. Wesley som aldrig känt sin far vet inte vad han ska säga innan en eldstrid uppstår inne i apoteket. Fox tar med Wesley till en textilfabrik där ett gäng lönnmördare har sitt huvudkvarter. En grupp människor som kallar sig Brödraskapet leds av den oförvitlige Sloan (Freeman) och de tränar Wesley att bli en lönnmördare precis som hans far var, den bästa.
Wanted försöker göra allting snyggt och sexigt, till den grad att det överträffar det rimliga. Alla som blir skjutna blir det på ett coolt sätt, genom att skruva pistolkulor runt en husvägg (enkelt, bara att snärta lite med handen!), flippa bilen över en annan och samtidigt skjuta någon genom solluckorna, eller med ett sprickskyttegevär skjuta någon från grannkommunen. Jag har vanligtvis väldigt lätt att köpa galna actionscener, men jag anser allt CGI dravel har gått för långt när stuntmannens roll har spelats ut. Jag kan inte undvika att under biljaktscenerna drömma mig tillbaka till Bullit eller The French Connection när allting gjordes på riktigt.
Handlingen i filmen ska jag kanske inte prata om eftersom mening är att den skall stå tillbaka till förmån för actionscenerna. I stort är det en blandning av alla större actionfilmen i synnerhet Fight Club, Terminator 2 och Stjärnornas krig. Utförandet görs däremot väldigt taffligt. Manus har bollats runt mellan flera skribenter, men slutresultatet tycks ha bearbetats av ett gäng högstadiepojkar där sex bara är ett dunkelt rykte. Faktum är att filmen bygger väldigt löst på en serietidning med samma namn, och att skaparna av den serien accepterat manuset är ett mysterium.
James McAvoy har ju den där skotska Ewan McGregor, Sean Connery charmen men det räcker inte långt i den här smörjan till film. Angelina roll blev specialskriven till filmen, möjligen för att hon skulle få visa sina tatueringar och halva rumpan för de där högstadiekidzen. Och det blir ju lite filmkyssar mellan de båda men det ser mest ut som om McAvoy försöker släta av en bäddsoffa. Freeman kör sin vanliga trötta roll, tillbakalutad grånad man med mycket livsvisdom, en roll som han däremot ser ut att njuta av att spela i The Dark Knight. Terence Stamp får en minimal biroll vilket är ett hån.
För regin står den ryska stjärnan Timur Bekmambetov, vilket kanske inte säger så mycket till många av er därute, men han blev känd genom sin ryska vampyrtrilogi "Night Watch" som han håller på att färdigställa den sista delen i. Hans filmer har slagit publikrekord i Östeuropa men personligen har jag aldrig förstått storheten i dem. Det är alltid svårt för icke engelsktalande regissörer att göra film i USA, den listan kan göras väldigt lång. Men Wanted har fått ett ok mottagande av recensenter och en mycket god reaktion från publiken på andra sidan Atlanten att jag tror Bekmambetov mycket väl kan fortsätta med fler filmer i Hollywood.
Wanted har dessutom en del fullständigt kvinnofientliga scener. De två kvinnliga roller som finns med i filmen är Wesleys chef, tjock och rödhårig kvinna, och den andra Wesleys flickvän. Angelina räknas bort för hon är med man än kvinna i den här filmen (gamla Ripley i Alien problematiken). Chefen framställs som något idiotiskt, ett lägre väsen och hennes övervikt är något roligt som man ska skratta åt, något som Wesleys karaktär påpekar när han slutar. Flickvännen är en slampa som bara gnatar och gnäller, och porträtteras alltid i en skabbig lägenhet. Verkligen en vacker syn av kvinnan.
Filmen Shoot em up hade iallafall en medvetenhet om sig som Wanted ville ha men inte lyckas få. Filmen tycks ambivalent om vi ska ta den seriöst eller inte. Å ena sidan eftersträvar den ett drama men å andra sidan skruvar de pistolkulor som Beckham en frispark. Totalt vankelmod och utan poäng faller Wanted platt och mynnar ut en totalt ointressant löjeväckande smörja.
Biopremiär 12 september.
jag tror mycket väl att du ka ha rätt om denna film, jag har sett de första 20 minutrarna och jag blev ganska besviken. Manuset kunde ibland kännas lite hafsigt oh löjligt, som sagt, redan efter 20 min. Men trots allt detta så tänker jag kolla igenom hela någon dag, det kommer säkert vara bortkastad tid men Angie har jag alltid gillat.
Själv tycker jag att det är skönt att se den här typen av filmer. Den leverar det den lovar, snygg action. Enligt mig bör man se filmen som en superhjältefilm. Uppbyggnaden är precis likadan. Och de har förmågor som vanliga dödliga inte har.
Jag hade gärna velat ha med substans och den såg ju så himla fejk ut. The Dark Knight däremot, där har vi betydligt bättre regisserad action.
Håller med. Såg filmen och den var inte bra någonstans ju...