HBO har Irak i fokusFör trogna TV-tittare är det ingen nyhet att den amerikanska kabel-tv kanalen HBO gör otroligt bra serier. De har pressat andra kanaler att satsa hårdare på sina produktioner och det sägs att kvalitén bland TV-serier sällan har varit bättre än vad det har varit under 2000-talet . Nu har däremot många av HBOs serier som Sopranos och The Wire gjort sitt och med spänning är vi många som väntar på vad som ska komma härnäst.

Under slutet av sommaren har HBO lanserat två serier där Irak står i fokus, Generation Kill och House of Saddam (som producerats i samarbete med BBC precis som Rome och Band of Brothers). Många skulle på förhand kunna tro att det kommer att röra sig om tillrättalagd amerikansk propaganda. Så är inte fallet.

Generation Kill är en miniserie som bygger på Rolling Stone journalisten Evan Wrights erfarenheter vid invasionen av Irak 2003. Där följde han en spaningstrupp under två månader efter att ha lovat befälen att han skulle klara av ett sådant uppdrag. I en av huvdrollerna i serien ser vi Alexander Skarsgård som sergeant Brad "Iceman" Colbert. Alexander har blivit ganska rosad för sin roll även om mycket av diskussionerna har handlat om hans skiftande dialekt. Själv tycker jag att han gör rollen över förväntan och kanske det kommer att bli ett break i hans internationella karriär. Till en början ska jag säga att det var en egendomlig upplevelse att se snubben från Hundtricket gå där och bossa runt jänkare, men ju längre in i serien man kommer deso bättre blir han. Generation Kill är hittills (4 avsnitt in) inte någon actionfest utan skildrar realistiskt livet i modernt krig. Det brukar ju sägas att i modern krigsföring är 95% av tiden väntan och förberedelser, men 5% fullständig mardröm, och det är den bilden som ges i Generation Kill. Det blir en del action också med andra ord.

Patriotism och nationskärlek lyser med sin frånvaro, och militärerna är inga dödsmaskiner med Stars & Stripes tatuerade i pannan, utan människor som både har bra och dåliga sidor. Officerarna framställs inte som några snillen utan ofta som maktlystna vapenkåta idioter. Å andra sidan tar serien inte heller något vänsterriktat perspektiv heller, utan håller en neutral balans, vilket tycks ha retat många amerikaner. Jag tycker det framgår klart att serien Generation Kill vill ge ett ärligt porträtt av invasionen av Irak från denna bataljons perspektiv med en nyanserad problematik.

House of Saddam återger i fyra avsnitt berättelsen om Saddam Hussein från presidenttillträdet fram till hans död. Namnet på serien vill jag ifrågasätta med tanke på diverse menlösa filmer och serier som hetat "House of..." men det är ett mindre problem. Research och fakta till serien är rigoröst genomarbetad, inte en detalj har lämnats till slumpen och inte en enda sten har lämnats ovänd. Långa intervjuer har gjorts med människor som rörde sig i Saddams närhet. Med all information hade de skapat ett fantastiskt porträtt av en av vår tids mest maliciösa makthavare. Scenografier och kläder skall överensstämma i detalj med verkligheten. Handlingen ställer familjen Hussein och den innersta kretsen i centrum. De brittiska författarna som ligger bakom manuskriptet har sagt i en intervju att Saddams liv var ett Shakespearedrama och ingenting har behövt lämnas åt fiktionen.

Själv tycker jag sättet de berättar Saddams liv påminner om filmen Gudfadern. Den store patriarken som centrum bland intriger i en stor familj och medarbetare. Serien har genomgående brilliant skådespel och Yigal Naor (bl.a. Rendition), som spelar Saddam Hussein, är den outgrundlige diktatorn lika fantastiskt bra som Forrest Whitaker var Idi Amin i The Last King of Scotland. Shohreh Aghdashloo (House of sand and fog) spelar Saddams hustru Sajida, Philip Arditi (10 Days To War) hans äldsta son Uday och, kanske mest välkände skådespelaren i gänget, Said Taghmaoui (Vantage Point, Three Kings) Saddams halvbror Barzam Ibrahim. 

Inte heller denna serien blundar för känslig historisk fakta, som amerikanernas inblandning i kriget mot Iran. Å ena sidan vill de visa hur brutal diktatorn Saddam Hussein kunder vara och å andra sidan har de västerländska myterna kring Saddams extrema våldsamhet tagits med en nypa salt. Precis som i fallet med Generation Kill strävar HBO och BBC åt att berätta historien så nära verkligheten som möjligt.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Ska bli intressant att se House of Saddam, låter som om det kan bli riktigt bra!

2008-08-12 @ 17:59:25
Postat av: Lembrowski

Generation Kill har premiär på Canal + den 3 september.

2008-08-17 @ 18:40:24
URL: http://lembrowski.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0