Komedikungarna av 2007

Regissören Judd Apatow och skådespelaren Seth Rogen har sedan de båda arbetade med Freaks and Geeks i slutet av 90-talet arbetat tillsamman i olika film och TV-serier. Deras arbete har resulterat i två av detta årets absolut bästa komedier, bioaktuella Knocked Up (På Smällen) och Superbad. Vad de har lyckats med är att hitta en nivå i sina filmer som tilltalar en bred målgrupp som går från tonåringar till medelåldern något som givit dem frihet från olika filmstudior i sina produktioner. Det stora genombrottet kom för de båda med 2005 års The 40 year old Virgin, som Apatow regisserade och Rogen spelade en större biroll. Apatow sägs även ha "fostrat" in Rogen i komedigenren, men även andra komiker som Steven Carell och Jonah Hill har honom som mentor. Ett sätt han arbetat ifrån är att involvera dem i hela processen av filmskapandet från manus till färdig produkt.

Deras komik bygger mycket på vulgaritet, sex, snusk men drar samtidigt också åt det sentimentala och nostalgiska hållet, vilket manifesterar sig i hur de älskar sina filmkaraktärer. Detta leder till ett mer genuint skådespeleri i motsats till skådespelare som, ofta i Hollywoodkomedier, vill ha någon form av ironisk distans till sina karaktärer. Vulgariteten ligger i dialogen och manifesterar sig sällan visuellt i filmerna. Manusen är välskrivna, fulla med populärkulturella referenser och drivs av ett nytänkande som leder till att de sällan faller i standardklichéer.

Apatows filmer har aldrig någon speciellt hög budget men lyckas alltid slå på biograferna. The 40 year old virgin kom från igenstans och drog in 133 miljoner dollar bara i USA, Knocked Up var det heller ingen som gav större notis innan den spelade in 147 miljoner dollar.

Kanske ska det inte dras för höga växlar på Apatow och Rogen, men de har på bara ett par månader lyckats leverera två av de bästa komedier som USA lyckats producera på väldigt länge.
image106
Seth Rogen, Jay Baruchel och Judd Apatow


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0