Bruce Campbell i Burn NoticeTV-serien "Burn Notice" rullade i 12 avsnitt under sommaren på kanalen USA och lockade till sig en del fans. Själv såg jag serien men tyckte den blandade och gav. Framförallt var det kvalitén som varierade väldigt mycket i framförallt manus och skådespeleri. Det skall däremot sägas att jag ändå såg alla avsnitten och många av dem var underhållande, men den största anledningen var att den gamle kultskådisen Bruce Campbell hade en av de större rollerna i serien.

Agenten Michael Weston blir bränd av sina arbetsgivare som suddar ut hans identitet och stoppar alla hans tillgångar och dumpar honom i Miami. Där vaknar han upp övervakad av den vapenälskande Fiona, även före detta flickvän. Michael måste nu börja från botten och arbeta sig uppåt med ströjobb i jakten för att få reda på vem som brände honom, alltså gav Michael en "Burn Notice". Bruce Campbell spelar den avdankade Sam Axe som tidigare arbetat för olika agentfirmor och militären, men som nu mest njuter av ett gäng drink vid stranden och lurar FBI på villovägar.

Avsnitten följer ett viss mall, i varje avsnitt får Michael ett nytt jobb som ger honom lite pengar samtidigt som han kommer lite närmare sanningen om hans "Burn Notice". Serien utmärker sig också i att Michael vid ett par tillfällen varje avsnitt talar direkt till publiken via voice-over, små tips och råd om livet som spion, t.ex.:

"I'll take a hardware store over a gun any day. Guns make you stupid. Better to fight your wars with duct tape. Duct tape makes you smart. "

eller

"Know what it's like being a spy? Like sitting in your dentist's reception area twenty-four hours a day. Read magazines, have coffee, and every so often, someone tries to kill you."

Det funkar faktiskt helt ok och blir en del i vad som särskiljer serien. Sedan påminner "Burn Notice" också om andra klassiska serier som Magnum och Tropical Heat, genom konstellationen av karaktärer, format av serien och i miljön. Till och med manuset känns som om det är hämtat från 80-talet, väldigt enkelt utan större finess, mycket likt Magnum faktiskt.


Jeffrey Donovan, som spelar Michael, ingen bra skådespelare. Han fungerar som spionen med stenansiktet och gör actionscener bra, men i mer känsloladdade scener är han bedrövlig, för att inte ens prata om när han går undercover som en punkare eller fiskare med lokal dialekt. Jeezus. Birollskådespelarna Gabrielle Anwar, som spelar Fiona, och Bruce Campbell höjer serien. Mot slutet av säsongen skärper sig Donovan och manusförfattarna något.


Serien har fått en säsong till med 13 avsnitt, och det är en underhållande serie men ger inte speciellt mycket tillbaka, förutom 80-tals nostalgi tillsammans med Evil Dead Ash Bruce Campbell.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0