Underhållande men utan fantasi

image108

Luc Jaquet och Jordan Roberts viste inte vad de gjorde när de lobbade iväg filmen La marche de l'empereur (March of the Penguins). Det visade vara en klusterbomb som spred en elakartad fågelinfluensa inom amerikansk animerad film. Efter Happy Feet, The Wild, Farce of the Penguins och Madagascar kommer det nu ÄNNU en animerad film med pingviner. Det är lätt att återigen åberopa Hollywoods brist på fantasi och övertro på ekonomisk trygghet i vinnande koncept. Surf's up försöker dock nischa sig genom en "dokumentär" form och fokusera på att ge djuren mer mänskliga egenskaper, d.v.s. göra dem mer antropomorfa.

Cody är en talangfull surfare på Antarktis och som i sin barndom träffade den stora surflegendaren Big Z vilket fick honom att drömma om en värld utanför sitt arbete som fiskpackare. En dag dyker den spastiske fågeln, tillika talangscouten Mickey upp och snart är Codey på väg mot ön Pen Gu för världens största surftävling. Några år tidigare kraschade Big Z in bland klipporna under just tävlingen på Pen Gu men hans kropp hittades aldrig. Sedan dess har Tank Evans, med ett ganska perverterat förhållande med sina troféer, dominerat sporten. Veckan innan tävlingen utmanas Cody av Tank Evans med resultatet att Cody blir både hånad och utskrattad. Men inne i djungeln på ön bor en äldre surf guru som beslutar sig för att hjälpa Cody att vinna tävlingen.

Vist är Surfs Up mer en film om surfare än om pingviner, men samtidigt är det ju pingviner i huvudrollerna och de är det som gör filmen så enormt fantasilös. Det finns en del roliga karaktärer och skådespelarrösterna passar fint in med de tecknade figurerna. Animeringen är skicklig och dialogen känns väldigt naturlig för att vara en tecknad film. Jag lyckas däremot inte känna mig ett dugg intresserad av handlingen och tanken med pingviner som surfar är oerhört krystad. Att bygga filmen som en "dokumentär" känns missriktat och när de väljer att ha med pingvinungar med bebisröster blir jag bara förbannad. Det går också att ifrågasätta valet av marknadsföring, varför en så tydlig sommarrelease i USA släpps i november i Sverige?

BetygBetyg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0