Kompetent hantverk av Soderberghs assisterande regissör

image94

Gregory Jacobs heter regissören till skräckthrillern Wind Chill och är främst verksam som assisterande regissör och producent till Steven Soderbergh i bland annat Oceans filmerna, The Good German, The Limey etc. Tidigare har Jacobs själv regisserat filmen Criminal, den amerikanska re-maken av den argentinska filmen Nueve Reinas (Nine Queens), en film om två professionella bondfångare men som inte lyckades nå upp till originalets nivå. Nu har både Steven Soderbergh och George Clooney producerat Jacobs andra film som regissör Wind Chill.

Två college studenter, spelade av Emily Blunt och Aston Holmes, skall åka hem över julen och delar skjuts eftersom de bor i samma delstat. De känner inte varandra men efter lite kallprat börjar tjejen (man får aldrig reda på vad de heter) ana att allting inte är som det ska med killen, det är små detaljer i vad han säger som inte stämmer överens. Efter ett besök på en bensinmack mitt ute i ödemarken (klassiskt inslag i amerikansk skräckfilm) tar killen en genväg från motorvägen (nejmen) och vid ett vägmöte sladdar han av vägen och bilen fastnar i en snödriva. Det visar sig snart att de inte är ensamma i den iskalla skogen utan mörkklädda människor(?) smyger tyst omkring på vägarna.

Framförallt är Wind Chill en genomarbetad film, manuset är synnerligen välmarinerat i jämförelse med filmer i denna genre (läs Haunted Forest), men har sina brister mot slutet av filmen. En av killarna bakom manuset heter Steven Katz som också skrev Shadow of the Vampire för sju år sedan, även den med ett bra manus. Regin är också kompetent, snyggt, välarbetat och genomtänkt, dock utan att göra större intryck. Av skådespelarna är det Emily Blunt som imponerar mest. Hon hade ett litet genombrott som Meryl Streeps fräna och cyniska sekreterare i The Devil Wears Prada. Blunt är en rising star i Hollywood och medverkar i flera filmer under 2007 där hon bland annat spelar mot Tom Hanks och Juliette Binoche. Allt igenom är en Wind Chill bra film som går vägen tillsammans med 1408 istället för splat-packs Hostel och Saw vad gäller valet av det explicita våldet.

BetygBetygBetyg 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0