The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning

Chainsaw

Motorsågsmassakern har varit ett intressant fenomen som har en lite extra betydelse i Sverige i och med det idag klassiska avsnittet av debattprogrammet Studio S. I och med programmet startades en snedvriden videovåldsdebatt i Sverige och föräldrar samt lärare drabbades av moralpanik. Intressant var att Motorsågsmassakern var tio år gammal, vilket bevisar det faktum att Sverige långt in på 80-talet var ett land under starkcensur och med värdelösa filmimportörer. Motorsågsmassakern från 1974 är en av de bästa skräckfilmer som någonsin gjorts och anlände i ett sammanhang där en ny generation amerikanska filmskapare förändrade genren (se Craven, Cronenberg, Carpenter, Romero). De lämnade efter sig ett arv som ligger tungt över den amerikanska produktionen av skräckfilm. Istället har dagens amerikanska skräckfilmsregissörer inspirerats av asiatisk och italiensk skräck, vilket har märkts tydligt i Eli Roths och Sawfilmerna.

2004 gjordes en återinspelning av den gamla Motorsågsmassakern, en film som gick riktigt bra på biograferna och har nu resulterat i en prequel, det vill säga en film som utspelar sig före första filmen. Filmen säger sig kunna ge en små bitar av en förklaring till varför den galna sydstatsfamiljen tycker om att knapra i sig hippies. Mycket riktigt börjar filmen med att visa hur det gick till när Thomas ”Leatherface” Hewitt föddes och hur han likaså fick arbete på det lokala slakteriet. Ett gäng ungdomar (no shit!) är ute på en roadtrip innan bröderna Dean och Eric ska skeppas över till Vietnam. Ute på vägarna blir de antastade av ett illasinnat motorcykelgäng, och när de under ett senare tillfälle är på väg att rånas utav en av motorcyklisterna krockar de med en kossa mitt ute i den amerikanska ödemarken. En polisbil är snabbt på plats, en polis som visar sig vara Leatherface styvfar och som tar med de omtöcknade ungdomarna till familjen Hewitts sydstatargods.

The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning är ingen bra film, det är inte ens en dålig film utan en fruktansvärt usel och värdelös film. Det finns inte ett enda ordentligt spänningsmoment i hela filmen och den saknar all form av humor som tidigare filmer har haft. Istället är det specialeffektsteamet som större delen av budgeten för att visa upp det hetaste från buttericks. Känslan av att filmen har gjorts förr och mycket bättre är överhängande, och The Beginning saknar helt känsla för både genren och serien. The Beginning är gjord av Jonathan Liebesman som också givit oss en klassiker som den pinsamt dåliga tandféskräckisen Darkness Falls. En av skådespelarna som medverkar, och som även var med i återinspelningen 2004, är Lee Ermey, (sergeanten från Kubricks Full Metal Jacket) som byggt hela sin karriär på att skrika på sydstadsdialekt, även så i denna film. Bildlösningarna kan ibland vara innovativa, men storyn i filmen, irriterade skådespeleriet och den mediokra regin skjuter filmen totalt i sank. 

Den ideologi som genomsyrar filmen är en kritik emot amerikanska södernmyten, den som beskriver imperialistiska södern som civilisationens vagga och höjdpunkt i den amerikanska historien. Motorsågsmassakern utspelar sig på en nerlagd sydstatargods av klassiskt snitt, men nu nerlagt, skitigt och ofruktbart. Ungarna som blir mördade är alltid från norra USA, saknar den särpräglade dialekten och är hippies eller vapenvägrare. Kampen mellan konservativ och libelral samhällsyn, republikaner och demokrater.

Se inte The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, leta fram den gamla klassikern från 74, eller se The return of the Texas Chainsaw Massacre med Renée Zellwegger och Matthew McConaughey och få dig ett gott skratt.

Betyg
Betyg

Kommentarer
Postat av: Charlotte

Det låter ju hur deppigt som helst...

2007-01-10 @ 15:12:15
URL: http://kamfertext.blogspot.com/
Postat av: Klagar jocke

nu tycker jag att du är orättvis ...
filmen var förutsägbar och snuskig men den gav mig 1 tim och 34 minuters skratt . gråt och rysningar...
jag ser fram emot en upföljare :p
även om de gamla är bättre :p så måste jag säga att denna var ganska bra

2007-01-28 @ 21:38:20
Postat av: Lembrowski

I och för sig ska man inte ha så höga krav på skräckfilmer i allmännhet och på uppföljare i synnerhet. Att The Beginning skulle locka fram tårar är väll snarare från de djupa sår som filmen skär i en postmodern cineasts hjärta.

2007-01-29 @ 19:31:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0