Ju fler kockar desto sämre soppa

night

Night at the Museum (USA 2006) med Ben Stiller blev 2006 års stora jullovsfilm i Amerika. Genom beprövade metoder som dinosaurier, levande leksaker och Ben Stiller skulle denna film inte kunna bli något annat än just en succé. Filmen fick inte bara familjerna att strömma till biograferna utan fick dessutom flera amerikaner att besöka sina lokalmuseer för att kolla in pappiermachedockor, uppstoppade fåglar och annat dravel.   

Filmen handlar om den frånskilda Larry Daley (Stiller) som har svårt för att behålla de jobb han får. För att ha kvar den delade omvårdnaden om sin son Nick tvingas Larry ta första bästa jobb han kan få, ett jobb som visar sig vara nattvakt på New Yorks Museum of Natural History. Larry är inte så bevandrad inom historia men hoppas snappa upp ett och annat från den söta guiden Rebecca (Carla Gugino). Direktören för museet Dr. McPhee (Ricky Gervais), visar sig vara strikt och kompromisslös tvingar Larry att skärpa sig till sitt yttersta. Efter en snabb genomgång av ett gäng kufiska vakter (Dick van Dyke, Mickey Rooney och Bill Cobbs) får Larry en instruktionsmanual och ett nummer att ringa vid krissituationer. Under sin första natt dröjer det inte länge förrän egendomliga sakar börjar inträffa. Snart visar det sig att museets utställningar vaknar till liv om natten, och Larry finner sig själv i att konversera med Teddy Roosevelt (Robin Williams) samt bli jagad av både dinosaurier och lejon. Som småfigurer medverkar också Owen Wilson och Steve Coogan i filmen. 

Den ganska imponerande skådespelarsamlingen i Night of the Museum borde ha resulterat i höga förväntningar på filmen från min sida, men det hade jag verkligen inte. Sällan lyckas filmer med så många komediskådespelare i en film lyckas skapa någonting bra, vilket det denna gång inte heller gjorde. Det bör påpekas att filmen är gjord för barn vilket märks i värderingar, moralklichéer, uddlösheten m.m. Producenter och regissör har verkligen inte vågat gå över någon gräns överhuvudtaget utan håller sig inom ramarna på alla plan. Det mest vågade komediinslaget är när en apa kissar på Ben Stiller. Eftersom att det kryllar av skådespelare i Night of the Museum lyckas inte filmen engagera publiken i någon av de historier som presenteras, och den vanligaste scenen i filmen är en löpande Ben Stiller, antingen från någonting eller efter någonting. Lite som en ”live-action” tecknad film. Filmen påminner om dussintals andra barnfilmer med levande leksaker, där Toy Story framstår som en av de bättre, men även referenser till Gullivers resor och Jumanji förekommer. 

Vad gäller manus är det ingenting som är värt att nämna, logiska luckor, dålig känsla för karaktärer och tillvänjande händelseutveckling. Ingen skådespelare får tid att dominera och varför de överhuvudtaget behövs i filmen handlar endast om marknadsföringssyften. Den romantiska intrigen mellan Larry och Rebecca är så snabb så om du blinkar risker du att missa den. Nu är inte filmen helt genomrutten, den är lite småkul och har ett par roliga scener. Ben Stiller ger sin vanliga Ben Stillertolkning av huvudrollen, den som finns med många av hans andra filmer från Familjen är värre till Reality Bites. Night at the Museum är en amerikansk familjefilm med medelklassvärderingar kryddad med socker, säkert underhållande för de små, men en tramsigt, uddlös och ibland rent korkad film för oss andra.

Betyg:
BetygBetyg

Trailer:
http://www.apple.com/trailers/fox/nightatthemuseum/ (quicktime)

night 3

Kommentarer
Postat av: Benza på ettan

Men den var ju rolig ju. Sluta vara så cineastiskt kritisk:-)

2007-01-29 @ 19:43:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0