Gibsons nya blodiga film

Apo
Den gamla sionisthatande, och före detta Usama look-aliken, Mel Gibson har ännu en gång försökt vara märkvärdig och regisserat filmen Apocalypto, på mayaindiska. Förra gången det begav sig var i The Passion of the Christ, en enormt framgångsrik film som bekräftade myten om att all publicitet är bra publicitet. Pseudoreligiösa amerikaner gick man ur huse för att se Jesus bli torterad i två timmar, faktiskt en trendsättande film för den amerikanska skräckfilmsvågen med Saw och Hostel i spetsen. Som alla andra australiensiska Foster-fyllon i Hollywood hamnade Mel på torken i början på 90-talet, men valde den 28 juli 2006 att köra bil med 1,2 promille i blodet. Väl haffad av polisen slängde Gibson ur sig diverse antisemitiska anklagelser, vilket sedermera gav fick hans nya film Apocalypto enorm uppmärksamhet genom att den nämndes på samtliga nyhetskanaler över hela USA.

Apocalypto utspelar sig precis innan spanjorerna bestämde sig är att bränna mayaindianernas städer, tvångsdöpa dem, krossa deras kultur och tvinga dem till underkastelse. Jaguar Paw lever lycklig i sin by tillsammans med sin gravida fru och sitt barn. Männen går på jakt och leker FearFactor med ett par tapirtestiklar. Alla är lyckliga och i harmoni med naturen. Så en dag kommer onda tatuerade mayaindianer och bränner ner byn, våldtar kvinnorna och dödar alla som gör motstånd. Jaguar och ett par av hans vänner blir tagna som gisslan och förda till en stad där ännu våldsamheter väntar.

Det som är upplyftande med Gibson är att han lyckats bli självständig från bolagens piska och kan i stort sett göra vad han vill. Han vill också påvisa sina filmers realism genom att visa blod och tarmar så nära kameralinsen som möjligt. Om det är något jag ska hylla Gibson för så är det just hantverket, han kan skapa basen för en bra film, men har inte förmågan att ta den högre än så. Gibson har stött på problem med Apocalypto då den mexikanska regissören Juan Catlett anklar Gibson för att rakt av kopierat flera scener från hans Return to Aztlan från 1991. Ett par av producenterna har slagit bort anklagelserna och mumlat något om hyllningar och "hommage" till olika influenser. 

Apocalypto har både sina toppar och dalar, framförallt gillar jag närvaron in filmen och känslan att befinna sig på plats vilket inte många andra historiska filmer lyckas med. Självständigheten i verket lyser inte igenom i historien som är ganska tråkig och sedermera oändliga jaktscenerna är mindre bra. Till nästa gång skulle jag önska att Gibban kan dra sig ifrån att porträttera blodiga nakna män på film, för det börjar bli en misstänksam vana.

Betyg:
BetygBetygBetyg

Trailer:
http://www.apple.com/trailers/touchstone/apocalypto/

Apo 2


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0