Will Smith lyfter film med svagt slut

image110
Romanen I am Legend är skriven av Richard Matheson och den har filmatiserats två gånger tidigare utan större framgång. 1964 kom The Last Man on Earth med kultskådisen Vincent Price i huvudrollen och 1971 var det dags igen i Charlton Hestons The Omega Man. Boken har emellertid alltid framstått som ett pionjärverk inom modern skräck och sci-fi, och i synnerhet var Romero oerhört inspirerad av den till sin stilbildande Night of the Living Dead. Även Stephen King har sagt att I am Legend är den roman som påverkat honom mest i sitt skrivande.

Nu är det Will Smith som axlar rollen som Dr. Robert Neville i postapokalyptiska New York där djungeln och muterade människor har tagit över. Som en Robinson Crusoe på Manhattan försöker han överleva dagen genom att idka mindre jordbruk och jaga hjort, men om nätterna tvingas han låsa in sig i sitt bepansrade hem för att skydda sig mot de varelser som huserar utanför. Tre år tidigare har människan uppfunnit ett modifierat virus som botar all form av cancer, problemet upptäcks strax att detta virus fortsätter att utvecklas och muterar människorna. En av utvecklarna bakom viruset antyds vara Dr. Robert Neville, vilket är en anledning till hans jakt efter ett botemedel.

Filmen är en kombination mellan å ena sidan filmer som Robinson Crusoe och Cast Away och å andra sidan Zombiefilmer som Night of the Living Dead, Resident Evil och 28 dagar senare. På så sätt känns det som att man har sett filmen innan, om det inte hade varit för att filmen i sig är genomtänkt och snygg. Det grundläggande behovet av överlevnad, hur rutiner hjälper honom att behålla livet, fortifieringen av sin bostad, hur bisten av social interaktion gör honom mer och mer galen etc. Däremot finns det en hel del logiska luckor i manus som kanske spolierar det för många tittare, men i jämförelse med andra zombiefilmer har denna film en extrem smartness.

CGI animeringarna är lite taskiga på sina ställen men fungerar i helheten och New York efter apokalypsen är snyggt skapat och lägger an stämningen. Will Smith som är den enda aktören i större delen av filmen är bra och får behålla lite av sin stil och humor. Regissören heter Francis Lawrence som tidigare har gjort Britney Spears videos men i långfilmsväg givit oss Constantine med Keanu Reeves som demonjägare och Peter Stormare som djävulen. Han lyckas lägga an en ton i början av I am Legend som gör mig intresserad av filmen och vi får följa hur Neville klarar av att överleva sin dag med allt det han företar sig. Många av scenerna är snyggt utstuderade och Lawrence gör lyckas skapa spänning och snygg underhållning. Dessvärre finns det en stor brist i filmen.

I en timme är I am Legend en riktigt bra film, men efter en fantastisk scen där muterade hundar försöker ta kål på Robert Neville växlar filmen och blir en pretentiös soppa. Jag har inte läst Mathesons roman men vad jag har förstått så är det inte hans slut i någon av de tre filmatiseringarna av hans bok, vilket gör mig intresserad av att läsa den. I am Legend säljer sig helt enkelt jävligt billigt med ett taskigt hollywoodslut som jag tycker går helt emot resten av en mycket bra film.

BetygBetygBetyg


Kommentarer
Postat av: exquisite.se.nu

Bra recenserat, mycket trevlig blogg ^^

2007-12-27 @ 14:05:20
URL: http://www.exquisite.se.nu
Postat av: A

Jag tyckte väldigt illa om filmen. Den kändes alldeles orealistisk och ointressant

2008-01-23 @ 16:52:20
URL: http://metrobloggen.se/detskrivnaordet

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0