Kidman och Craig i värdelös nyfilmatisering

image112
Jack Finneys novell The body snatchers har filmatiserats ett antal gånger i olika version men sällan med så kompetenta personer både framför och bakom kameran.

The Invasion handlar om psykiatrikern Carol Bennell (Nicole Kidman) ensamstående mamma med ett barn och som nyligen börjat träffa läkaren Ben Driscoll som spelas av Daniel Craig. En rymdfärja exploderar i stratosfären och bitarna sprids över USA. Dessa visar sig vara smittade med ett utomjordiskt virus som börjar ta över och kontrollerar människorna. Det visar sig snart vara Carols barn som är nyckeln till att lösa hela problemet.

Detta är en väldigt poänglös nyfilmatisering av en redan ganska tråkig historia. Filmen saknar struktur och känsla och känns som ett hafsverk av en amatör. Vilket är helt sjukt när regissören bakom är ingen mindre än Oliver Hirschbiegel som för ett par år sedan gjorde fantastiska Der Untergang, om Adolf Hitlers sista dagar i bunkern fantastiskt porträtterat av Bruno Ganz.

Sci-fi från 1950-talet handlade ofta om två saker, antikommunistisk propaganda samt låg budget och Invasion of the body snatchers från 1956 hade bägge (något som Oliver Hirschbiegel kommenterar lite fyndigt i en middagsscen med en rysk ambassadör). Att göra människor rakt upp och ner till utomjordingar handlade ofta om att de inte hade pengar till make-up och de ville skrämmas med iskallt stirrande skådespelare, något som även den sämsta aktör klarade av. I en science fiction film från 2007 har jag större krav än så, då det är exakt vad filmen försöker skrämma publiken med, iskallt stirrande människor och hela filmen The Invasion upplever jag vara till sitt sätt 50 år gammal.

Förmodligen är det regissörens namn som fått de kända skådespelarna knutna till filmen då Kidman brukar hora för excentriska européer (läs von Trier och Alejandro Amenábar). Hursomhelst så tampas denna film med enorma problem i produktionen och vad som ligger bakom går det bara att spekulera i. Språkliga brister, annorlunda filmklimat, amerikanska producenters begränsningar mm skulle kunna vara ett par problem då de ofta uppstår när europeiska regissörer gör film i Hollywood (och har varit så i snart 100 år).

Tematiken är liknande den i I am legend och det är Warner Brothers som producerat bägge. Warner försöker möjligen utnyttja rådande känsloklimat i efterdyningarna av stormen Katrina och det anstormande miljöhotet. Ett överliggande hot som människorna är maktlösa emot. Eller så är Warner helt enkelt bara ute efter att göra remakes på bortglömda filmer.


The Invasion låtsas ha någon form av budskap men det drunknar bara i bakomliggande ängslan för kollektivism och grundhistoriens bakomliggande kommunismrädsla. Vilket visas bland annat genom det omänskliga sätt som de onda människorna skildras i The Invasion, på samma sätt man gärna porträtterade ryssar i film under kalla kriget, som känslokalla maskiner (se t.ex. Rocky 4). Helt enkelt omänskliga, samhällstörtande, känslokalla monster som hotar den amerikanska familjen.

Undvik The Invasion för allt vad du är värld då det är en skräpfilm av sällan skådat slag.


Betyg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0