Stålmannen har rost i...

Om en vecka har den nya stålmannenfilmen Superman Returns premiär i USA. Bakom den ligger X-men 1 och 2 regissören Bryan Singer, även aktuell som producent till den fantastiska serien House MD. Filmen kommer att gå bra kan jag sia om redan nu, filmen enormt stor PR-maskin bakom sig, men har också en lång historia. Stålmannen är den största serietidningshjälten genom tiderna och första tidningen kom ut redan 1938.

Första filmen med Superman är inte den från 1978 med Christopher Reeve, utan 1948 kom den första filmen med balettdansören Kirk Alyn i huvudrollen. Alyn spelade in två filmer Superman och Atom Man vs Superman (1950), sedan tog George Reeves över och spelade in Superman and the Mole-Men (1951) samt en TV-serie Adventures och Superman 1952-1957. 1978 kom den första av fyra filmer med Christopher Reeve, men personligen anser jag att det endast är ettan som är sevärd, tvåan vägrade Gene Hackman (som spelade Lex Luthor) slutföra och ersattes av en bodydubble, trean är exceptionellt dålig och likaså fyran som båda totalfloppade.

På 90-talet var det dags för en ny generation att bekanta sig med Stålmannen genom att den fräscha nya TV-kanalen TV4 satsade på TV-serien Lois&Clark: The new adventures of Superman. Lois Lane spelades av Teri Hatcher som i sällskap med skåpet Dean Cain (Stålmannen) framstod som fantastisk. Hatcher fick som bekant en nytändning i karriären genom sin medverkan i Desperate Housewives, medan Cain harvar runt i B-filmsträsket i en rea-back nära dig.

För OC generationen är Stålmannen riktigt stor genom TV-serien Smalville som just nu är större än någonsin i USA. Serien spelas in fortfarande och handlar om Stålis liv i din pittoreska småortshålan Smalville, dvs. innan han flyttar till Metropolis och jobbar på The Daily Planet.

Vad jag vill säga är att publiken till den nya filmen kan hämtas från alla generationer. Stålmannen har löpt genom populärkulturen i snart 50-år, och det enda problemet jag ser är att många kan anse Stålmannen vara utvattnad och tråkig. Vilket i filmen Superman Return kan exemplifieras med en ganska oerfaren skådespelare, Brandon Routh, som endast medverkat i enstaka avsnitt i TV-serier tidigare. Skulle Routh vara lika stelopererad som Cain kommer det inte att gå bra i längden för en eventuell ny trilogi. MEN då fick jag se ett klipp på den fenomenala sidan Aint it cool news om vad de effektmässigt håller på med i den nya filmen. Marlon Brando som spelade Jor-El, Stålis pappa, i filmen från 1978 kommer att medverka i den nya filmen! Hur då tänker ni? Är inte Brando död? Kolla in detta:

http://www.aintitcoolnews.com/display.cgi?id=23646


Kommentarer
Postat av: Johnny Johansson

Här har du en fansida om Stålmannen

2006-10-23 @ 13:40:01
URL: http://stalmannen-kryptonit.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0