Over the hedge

Over the hedge 3Over the hedge II

Over The Hedge bygger på en serie av Michael Fry och T. Lewis som handlar om sköldpaddan Verne och tvättbjörnen RJ som betraktar den amerikanska förorten och mänskligheten från ett panoptikonperspektiv. Over the Hedge är en genial serie som finns utgiven i Sverige och förekommer i serietidningen Pondus. Kvasifilosofiska inlägg i många olika aktuella debatter förekommer samtidigt som karaktärerna är väl genomarbetade. När det började ryktas om att serien skulle bli film började jag se fram emot den med skräckblandad förtjusning. Att göra film på Over the hedge är som att göra film på Kalle & Hobbe.

Filmen utspelar sig när Verne och hans skogsvänner vaknar upp efter vinterdvalan för att upptäcka att skogen nu är ersatt med en medelsvenssondröm, villaförorten. Hur skall de kunna överleva under dessa nya förhållanden? Den världsvane och upplyste tvättbjörnen RJ, har kommit i klammeri med den björnen Vincent då han saboterade björnens matförråd. Nu tvingas RJ samla ihop all mat till björnen och utnyttjar Verne och hans vänner för att ta klivet in att det frossande Amerika.

Filmskaparna har tonat ner samhällskritiken från serien och ersatt den med Tom&Jerry humor, vilket inte alls blir fel. Men det intellektuella får stå tillbaka för barnens underhållning, för det är ju ändå en tecknad film. Over the Hedge är väldigt snyggt animerad men känns lite plastig som många andra moderna animerade filmer t.ex. Sanningen om Rödluvan. Rösterna till filmen utgörs som vanligt av mer eller mindre kända personer, i detta fall Bruce Willis som RJ, Nick Nolte som björnen Vincent och Avril Lavigne som Heather någon form av gnagare. Liksom i Sanningen om Rödluvan finns den en speedad ekorre, den korkade karaktären det är meningen att man ska skratta åt, som Steve Carell gör rösten till. Precis som i Sanningen om Rödluvan känns dessa "comic-relief" karaktärer som påträngande roliga, som om producenterna med alla medel skriker åt åskådaren att detta ÄR EN ROLIG KARAKTÄR! Ibland är de ändå ganska roliga, jag skrattade gott åt när ekorren Hammy dricker koffeindryck och hela världen tycks stanna runt honom, obeskrivbart roligt i sitt sammanhang. Castingen av rösterna är helt ok. Over the Hedge är en film med mycket dialog, och det känns som om manusförfattarna jobbat en hel del för att få ihop filmen.

Over the Hedge är underhållande på många plan, men jag saknar mer samhällskritik och den intellektuella humorn från serien. Filmen innehåller lite samhällskritik iallafall t.ex.:

RJ: That is an S.U.V. humans ride in then because they are slowly loosing their ability to walk. 
Lew the Porcupine: Wow it's huge! 
Hammy the Squirrel: How many people fit in there?
RJ: Normally, about one.

En strak trea av fem, jag gillar Tom&Jerry kombinerad med lite samhällskritik.


Over the hedge


Kommentarer
Postat av: Anonym

Skit bra film asså!

2008-02-12 @ 18:34:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0