Ett skott i krysset, Tyskland och nasala kvinnor

VM har börjat

Idag drog VM i fotboll igång med öppningsmatchen mellan Tyskland-Costa Rica, som tyskarna lyckades vinna med 4-2. I min VMelva hade jag med Phlipp Lahm(bilden ovan) och Michael Ballack. Alla ni som följde spektaklet innan matchen så sade Ballack att han skulle spela men Tysklands förbundskapten Jürgen Klinsmann valde att sätta honom på bänken, vilket resulterade till NOLL POÄNG för Ballack i min VMelva!! Jävla typiskt. Däremot visade Lahm precis de kvalitéer som jag hoppades och han satte ett snyggt skott i krysset i sjätte matchminuten. Inför VM har alla hackat på tyskarna, inte minst tyskarna själva. Klinsmanns ledarskap är hårt ifrågasatt och hans bristande erfarenhet och okonventionella metoder har inte gått hem hos experter och kolleger. Tyskland spelade sig fram till en VM-final 2002 efter att ha fått samma hårda kritik inför den turneringen. Många inte verkar förstå är att tyskarna alltid är bäst när det gäller. Så har det alltid varit sen jag aktivt började följa fotboll i mitten av 90-talet. Nu visade däremot Costa Rica att den tyska backlinjen är svag, orolig och långsam, vilket påminde mycket om den svenska backlinjen. Mer om den imorgon.

De svenska sportjournalisterna, och övriga världens sportjournalister för den delen, sågar alltid Tyskland inför mästerskapen, vilket bygger på en gemensam europeisk mentalitet att hata Tyskland som har sin grund i vad som hände för 60-65 år sedan. Fundera om det någonsin hänt att en svensk expertkommentator sagt: "Tyskarna spelar en riktigt kul fotboll som kommer att ta dem långt, heja Tyskland!"? Hela VM-finalen 2002 förkovrade sig svenska sportjournalistetablissemanget i hur fantastiskt Brasilien var, vilka underbara spelare de hade och hur de skulle spöa de "onda" tyskarna. Sveriges hat mot Tyskarna går i och för sig länge tillbaka än 60 år... låt säga ca 400år och 30åriga kriget, kanske redan när Ansgar och hans pack kom hit för att kristna hedningar på 800talet. Jag har däremot blivit medveten om att det finns många svenskar idag, liksom jag, som håller lite extra på det tyska landslaget i fotboll just för att de är underdogs och hatade av sportjournalister.

Någonting som jag också tycker är väl värt att poängtera är att jag djupt ogillar Anna Pohjanen i SVTs VMstudio. Denna f.d. damlandslagsspelare skall vara expertkommentator och jag irriterar mig på allt hon säger. Idag synnerliggen när hon i fem minuter ältade hur bra Bastian Sweinsteiger var, hon till och med menade att Lahms kalasträff i krysset berodde på att Schweinsteiger löpt lite kanten. Ge Lahm lite credd för helvete! Jag lugnade ner mig och försökte analysera varför denna kvinna väcker så stark vrede hos mig. Jag tror att en orsak är att hon pratar genom näsan, vilket kan härledas till amerikansk media som lärt mig att ogilla kvinnor med nasala röster. Janice i Tv-serien "Vänner" är ett praktexempel. Men grundläggande är givetvis att Pohjanen är en usel expertkommentator (vilket jag kommer att konkretisera mer under turneringens gång) som alltid ser obekväm och tillknäppt ut i TV. Den manliga motsvarigheten på Anna Pohjanen heter Jesper Blomqvist och huserar i Aftonbladets VM-studio på Web-TV. Samma sak där, värdelös expertkommentator som pratar genom näsan. I en omröstning på Aftonbladet kunde man röstat på vilken VM-studio som var bäst, SVT eller TV4. Jag röstade på TV4 för de har Hasse Backe och SVT har Pohjanen. Behöver jag säga att SVT ledde stort?och Lasse Lagerbäck: Flytta ut Lucic på högerback och in med Daniel Andersson som mittback!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0