... två nya serier

Heroes

Detta är ett uppföljare blogginlägg på vad jag påbörjade i förra veckan med två nya amerikanska serier som bägge skiljer sig ur mängden.

Heroes
NBC har under 2006 varit den fjärde största kanalen i USA efter ABC, Fox och CBS, vilket inte är högt nog för en kanal som är vana vid att ligga etta. Kanalen har lagt ner den ena serien efter den andra och satsar mycket för att få en stor hitserie i höst. NBC, och många andra, tror att Heroes kommer vara den serien som kommer att bli hetast i höst, serien som kommer att vända NBC negativa trend.

Heroes handlar om ett gäng människor som alla mer eller mindre har upptäckt att de har övernaturliga krafter. En indisk forskare som undersökt människors förmåga att utveckla dessa krafter blir mördad vilket leder till att hans son fortsätter sin fars arbete men upptäcker snart att även andra är ute efter forskningen. Anledningen till att människorna utvecklas sägs i serien vara att människan endast använder 10% av sin hjärnas förmåga, och om vi skulle börja använde resterande delar så skulle vi kanske kunna göra saker som bara vår fantasi sätter gränser för. I serien har vi en kille som tror att han kan flyga, en tonårstjej som läker sig själv, en japan som kan böja tid och rum, en konstnär som målar framtiden i sina tavlor etc. I piloten presenteras vi för dessa karaktärer samt vilka problem de har och bakgrund de kommer ifrån. Gemensamt för alla är att de är på gränsen till att upptäcka sin förmåga, en del bli panikslagna och rädda för sig själva, andra njuter av den.

X-men är bara förnamnet på Heroes, vilket komiskt nog också nämns i serien, men det finns också Matrix referenser. Jag hade förväntat mig ett storslaget pilotavsnitt, påkostat och häftigt, istället får publiken en karaktärsuppbyggnad och chans att lära känna människorna bakom krafterna. De har hittat en del bra TV-skådespelare, såsom Milo Ventimiglia från den underskattade The Bedford Diaries och Greg Grunberg från Alias. De flesta skådespelare gör ett godkänt arbete, manuset är än så länge ganska sökande och ger flera trådar som senare kan fattas tag i. Det är en bra tanke, i de superhjältehysteriska tider vi lever i, att göra en TV-serie om superhjältar, men det kommer att kräva resurser på specialeffekter för att publiken ska stanna kvar. Många säger att det är en ny 4400, och serierna har en del gemensamt t.ex. hur vanliga människor får superkrafter, men här finns det inga utomjordingar involverade och Heroes bygger mer på hur människorna upptäcker sina krafter. Som vanligt när det gäller TV-serier är det hur producenterna väljer att utveckla den som är avgörande för framtiden. Heroes är NBC storsatsning i höst och av ren muskelkraft kommer den att gå bra, till att börja med.

Traveler
Nu till min personliga favorit bland de pilotavsnitt jag har sett den senaste veckan, Traveler. Givetvis är serien därmed planerad att börja först i vinter 2007 på ABC. Möjligtvis kommer den fungera som en backupserie om någon av ABCs satsningar i höst slår fel.

Traveler handlar om tre killar som tar sina collegeexamen, vilket får dem att vilja ta en Road Trip med första destination New York. Att för sista gången kunna bete sig som ungdomar hittar de på en del practical jokes, oftast på inrådan från kompisen Will Traveler. Allting tar en vändning när de andra två vännerna Jay och Tyler åker rollerblades genom ett New York museum vilken exploderar i ett inferno strax efter att de lämnat den. De är nu båda huvudmisstänkta i en terroristbombning, och det verkar som om deras vän från college, Will Traveler har satt dit dem för attentatet och försvunnit. Nu påbörjas en jakt på de båda grabbarna.

Manuset är med fokus på intrig väldigt bra, skådespelarna övertygar och jakten på Jay och Tyler genom New York för tankarna till Jagad och ett dussintals Hitchcockfilmer, dvs det är riktigt spännande. Pilotavsnittet innehåller allt ett bra pilotavsnitt ska innehålla, en klar tanke, befästa karaktärerna, underhålla samt ge publiken viljan att se mer. Dessutom är avsnittet genomarbetat på alla plan, regi, manus, foto och skådespeleri. Detta är ännu en fantastisk serie levererad från ABC. Det är kanske inte så konstigt när de samlat TV-manusförfattare med erfarenheter från t.ex. CSI, Arkiv X, Thief, Las Vegas etc.


Traveler2Traveler


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0