Lady in the water

W2

M Night Shyamalan återvänder med en ny film Lady in the Water, som bygger på en godnattsaga som Shyamalan skrev för sina barn. Han har nu utvecklat den sagan till en hel film, vilket nästan går att se genom att Shyamalan håller på att avsluta filmen, men väljer på ett traditionellt Shyamalansätt vrida historien ett par varv till.

Paul Giamatti (Sideways, American Splendor, Thunderpants) spelar den tillbakadragne fastighetsskötaren Cleveland som sköter ett lägenhetskomplex i Philadelphia. Han utför sina sysslor och småpratar med hyresgästerna, till en dag så han finner en vattennymf i poolen. Med henne börjar saker och ting hända runt huset då det visar sig att ett odjur vill hålla henne kvar i vår värld och inte låta henne fara iväg till sin egen. Tillsammans med några av hyresgästerna börjar Cleveland att klura ut hur de skall genom olika övernaturliga medel få henne att återvända.

Historien är väldigt tunn och i filmen blir aldrig riktigt spännande. Nymfen Story, spelad av Bryce Dallas Howard, som också var med i Shyamalans The Village (och är oscarsbelönade regissören Ron Howards dotter), går omkring och ser konstig ut och slänger ur sig den ena mystiska förkunnelsen efter den andra. Shyamalan gör manuset väldigt lätt för sig när han tillför nya regler och innehåll till filmen ju längre den lider. Sagan är inte speciellt rolig eller intressant den heller, men Shyamalan lyckas till trots inmänga en del mystik och lite raffel i filmen. Det resulterar till att filmen hela tiden svajar mellan att vara okej till att vara dålig. Paul Giamatti gör den bästa insatsen i filmen som annars präglas av ett svagt manus och dålig känsla för att skapa trovärdig fantasi (som Orvar Säfström brukade säga). Lady in the Water är ännu en av Hollywoods påkostade filmer som är gjord för barn. Jag funderade på hur Amerika nu gör oerhört mycket filmer som skall tilltala barn och vuxna, vilket man sen kan koppla till HBOs fenomenala framgångar med sina TV-serier som riktar sig till vuxna människor. Varför envisas Hollywood att fortsätta producera halvt barntillåtet skräp istället för att ens försöka ge kvalitet och påkostade filmer till vuxna? 

Lady in the Water får två pinnar i brasan av Mats Rådberg och Rankarna.W4W5
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0