Star Wars Maraton

Fredagen den 6 januari 2006 var det dags för ännu ett svindlande film maraton, och denna gången var det inte mindre än samtliga Star Wars som skulle konsumeras. Lite över 13 timmar film blev det, och som tur var började man med den sämsta i serien för att sedan stegvis bli bättre och bättre. Med en meny bestående av chips, dipp, godis, läsk, pepparkakor, morötter och sedan pizza kände man sig inte speciellt hälsosam.

Att genomlida ett filmmaraton brukar bestå i olika faser som man går igenom, allt från total koncentration till total irritation, trötthet, utmattning, gladlynthet m.m. men framförallt passivt tittande. Det är egentligen ganska sjukt att se film under 13 timmar sträck, men det är väll en omogen reaktion på mammas förbud att se på för mycket TV. Att se alla StarWarsfilmerna på rad ger faktiskt en hel annan inblick filmernas upplägg, George Lucas sätt att tänka, men också hur dåligt man sammanfogat filmerna 1-3 med 4-6.

I 5:an, Rymdimperiet slår tillbaka, sitter Obi-Wan och berättar för Luke att han var lärling under Yoda, men vi vet ju alla att det var Qui-Gon som var hans mentor. Obi-Wan säger också till Yoda att Luke "is our only hope", där Yoda replikerar "no there is another", borde inte Obi-Wan veta detta då han var med och separerade tvillingarna. I ett samtal mellan Luke och Leia i 6:an, Jedins Återkomst, berättar Leia hur hon kommer ihåg sin mor från sin barndom. Hur skulle hon kunna göra det så Padmé dog i barnsäng?

Nåväl, StarWars 1 - det mörka hotet är den klart sämsta i serien, jag vet många som irriterar sig på Jar Jar Binks, och vist är han skitirriterande, men värst är nog Jake Lloyd som spelar Anakin Skywalker. Filmen vägs upp av den coole Darth Maul, som tyvärr inte får vara med så mycket. Många är det med mig som tycker StarWars 5 Empire Strikes Back är den bästa filmen i serien, trots sina Lucas illvilja att sammanfoga sina filmer visar sig allra mest i denna är det dock mycket som gör denna till bästa filmen kriget på isplaneten, Bobba Fett, staden i himlen, Lando, "Luke I'm your father" etc.

Vad jag irriterar mig på i 4-6:an är Lucas nyinsatta scener från 90-talet, de ligger helt osynkoniserade med de andra dockorna och sticker ut väldigt mycket. Från plyschdockor till en dataanimerad figur som har sjukt mycket mer liv än de andra, det blir en påtaglig kontrast som saboterar känslan av de gamla filmerna. Detta är ingen nyhet, men det var fösta gången jag verkligen retade mig på dem.

Till sist måste jag säga att de 13 timmarna gick väldigt snabbt vilket betyder att StarWars lämpar sig bra för ett maraton. Filmerna är underhållande och väldigt lättittade, det faktum att filmerna bara blir bättre ju längre serien går gör också sitt till att StarWars fungerar under lång tid.

Filmserier som lämpar sig för maraton:
Star Wars, Sagan om Ringen, Phantasm, Alien, Band of Brothers.

Filmserier som inte lämpar sig för maraton:
Jönssonligan, Fredagen den 13:e, James Bond (för många filmer och Roger Moore är kass), Sergio Leone western-maraton.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0