Good Night and Good Luck

Good Night and Good Luck



George Clooney är tillbaka i regissörsstolen med filmen "Good Night and Good Luck" som utspelar sig under början av 1950-talet då senator Joseph McCarthy planlöst började jaga kommunister i Amerikas alla hörn. En blandning av paranoia och ett välutvecklat angivarsystem gick han till verket. Televisionen var ännu i sin lida när Edward Murrow och hans medarbetare började ifrågasätta senatorn. Ett litet kort nyhets reportage resulterade i människor i allmänhet började ifrågasätta hur troligt det var att hundratals kommunister infiltrerat USAs myndigheter.

Detta är en film om detta nyhetsteam, deras tankar bakom programmen och vad det resulterade i. Hela filmen är svartvit vilket bidrar till autenciteten av filmen, tillsammans med att Clooney effektivt använt äldre arkivklipp som han vävt in i berättelsen. Det är en stark ensemble som medverkar, David Strahairn är riktigt bra som Murrow, andra som medverkar är Jeff Daniels, Robert Downey Jr, Patricia Clarkson, Frank Langella mfl. Det är en tät och absolut ingen extravagant film som utspelar sig nästan enbart i Tv-studion. Framförallt är det intressant att ämnet på riktigt tas upp i en amerikansk filmproduktion, efter att ha indirekt medverkat i filmer som Chaplin (1992) och The Majestic (2001) etc. Filmen handlar även mycket om TV och om hur TV uppkom, vilka problem de tampades med och hur produktionen gick till.

En synnerligen intressant film på många sätt, bra manus och riktigt bra personregi. Clooney har efter "A confessions of a dangerous mind" och "Good Night and Good Luck" visat att han är en bra regissör. Hans brister ligger lite i att hans regi saknar riktig karaktär, något särpräglat Clonneyskt finns inte riktigt att hitta. Det ligger lite i hans berättandestil, men jag tror att han med erfarenhet även kan skapa karaktär i sin regi. Det blir 4 av 5 för "Good Night and Good Luck", som är mer intressant än underhållande, vilket kan vara skönt ibland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0