En bild av Rome

Rome



Imorgon har Rome premiär på Canal+, denna kritikerhyllade serie från HBO som tidigare gjort serier med historisk anknytning som t.ex. Deadwood och Carnivale. Rome är tidernas dyraste TV-serie sägs det, och det syns att det ligger stor möda bakom varje bild i den 12 avsnitt långa säsong 1. BBC har även medverkat som producent till Rome vilket märks i närvaron av många brittiska skådespelare.

Rome utspelar sig från Caesars erövringar i Gallien till hans död, man följer det politiska rävspelet som ligger bakom hur den romerska republiken blev en diktatur. Parallellt följer vi den fängslande historien om Lucius Vorenus och Titus Pullo, i 13 armén bakom Markus Antonius. Det är lite av en "buddyfilm" känsla över hela den delen historien, inte helt olika Asterix och Obelix förhållande roligt nog. Lucius den intelligente och principfaste, och Pullo som den starke och våldsamme. Givetvis är karaktärerna mer nyanserade än så men det finns en viss likhet med de tecknade oövervinnerlige Gallerna. Rome innehåller väldigt mycket sex och våld utan att be om förlåtelse för det, dvs att det är en rak berättelse om hur det förmodligen var, vilket även innebär att serien är gjord för vuxna, till skillnad från nästan alla Hollywood-filmer som produceras idag.

Scenografin är verkligen bra i serien, en bättre bild av romartiden har tidigare gjort. Skapandet av miljön är verkligen påtaglig, utan att försöka "fläska på" som med långa svepande översiktsbilder a la Pete Jackson. Skådespeleriet är synnerligen välspelat av dessa rutinerade britter. Kevin McKidd (Dog Soldiers, Trainspotting) som Lucius Vorenus är bra, likaså Ray Stevenson (King Arthur) som Titus Pullo, men det är Polly Walker som spelar den cyniske intrigmakerskan Atia of the Julii som lyser starkast av alla medverkande. Ciarán Hinds är Caesar med oerhörd kraft och pondus verkligen och det är riktigt bra casting hela serien igenom. Någonting jag speciellt gillar med Rome är att de inte gjort klichébilden av Caesar, han går inte runt och drar töntiga citat som "tärningen är kastad" eller "även du min Brutus".

Efter att ha hyllat serien nu så måste jag ta upp vad jag tycker är mindre bra med serien. Realismen är verkligen påtaglig i serien, men sanningshalten i serien är mycket mindre än vad den ger sken av. Det finns knappt några ordentliga historiska källor från denna tid och mycket bygger på spekulationer, samt bör det belysas att många av karaktärerna fiktiva. Det måste man ha i åtanke när man ser serien, att detta är endast underhållning, eller vad man i USA kalla ”edutainment”. Ett kanske mer påtagligt problem är att serien stagnerar i mitten, efter ett par fantastiska avsnitt uppstår en bit av manuset som går på tomgång. Den politiska utvecklingen skall presenteras för att tittaren skall förstå händelseutvecklingen som leder fram till Caesars död. De avsnitten som inkluderar Cleopatra uppfyller inte någon särskild betydelse, och påverkar aldrig grundstoryn. Det är mest ett bihang som är med för sakens skull, och vad Caesars relation med Cleopatra betydde bryr sig egentligen ingen om.

När jag sett klart serien ville jag ha mer, Octavianus, den framtida kejsar Augustus, har en stor roll i serien vilket leder till nya inspelningar kommer att upptas i mars och säsong 2 tros kunna ha premiär under första halvåret 2007. Frågan är om de sedan fortsätter med de verkliga psykopaterna Tiberius och inte minst Caligua. Då är man inne och trampar på den fantastiska serien "I Claudius" revir.

Rome är verkligen den kvalitetsmässigt bästa serien på mycket länge, kanske någonsin, och den är värd alla hyllningar. Den har sina brister, men stundtals är den verkligen helt fantasiskt underbar. Riktigt stark 4 av 5, det är vissa delar av manuskriptet som stjälper betyget 5.

Rome


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0