Polanskis Oliver Twist

Oliver TwistCharles Dickens Oliver Twist är en av de stora klassikerna, historien om den föräldralösa pojken Oliver Twist har genomsyrat västvärldens litteratur sen 1838 då romanen kom ut. Åtskilliga gånger har historien filmatiserats och jag tror inte det finns någon som inte kan delar av berättelsen. Detta resulterar i att Polanskis filmatisering blir något ointressant, behöver vi verkligen ännu en film om Oliver Twist? Kritikerkåren har tagit emot filmen bra, däremot har publiken inte gjort det.

Roman Polanski var 10 år 1943 är hans föräldrar togs ifrån honom ur gettot i Warszawa, och han lämnades åt sig eget öde ensam i den stora polska staden. Detta är en av anledningarna till att han filmatiserar Dickens historia har han berättat själv i amerikansk press.

Filmen handlar om den föräldralöse Oliver Twist som rymmer efter att länge utnyttjats i 1800-talets brittiska socialsystem, och hamnar i händerna på småtjuven Fagin. Där får han lära sig ficktjuvens alla tricks och kommer i kontakt med alla lömska karaktärer i Londons undre värld. Oliver träffar den godhjärtade Mr. Brownlow som tar pojken under sina vingar, vilket inte Fagin tillåter utan hämtar tillbaka Oliver för att sedan med hans hjälp kunna göra inbrott hos Mr. Brownlow.

Polanskis version av Oliver Twist är mörk, stämningsfull och har en hel del referenser till hans tidigare film Pianisten. Sättet att filma historien känns igen och någon modernisering av berättelsen har inte skett. Det är alltså egentligen bara ännu en filmatisering av Oliver Twist, om än en snyggare version. Ben Kingsley lyfter filmen i rollen som Fagin, tillsammans med de andra vuxna skådespelarna som t.ex. Jamie Forman som Bill Sykes. Tyvärr har inte Polanski lyckats få den unge Barney Clark att övertyga som Oliver Twist, eller fått någon annan av de unga skådespelarna att lyckas i filmen. Det går ju inte att klaga på barnens prestation som skådespelare i en såpass stor film, men för att övertyga mig i sina tilldelade karaktärer misslyckas de och Polanski stort. Filmen är väldigt långsamt berättat och vill verkligen infoga varje liten del från boken vilket resulterar i att jag tycker att filmens tempo bli lidande, och den fångar aldrig åskådaren annat än i det snygga fotot.

Jag anser ändå att det är en av de bättre filmatiseringarna av historien och är fullt godkänd, en trea av fem. Men varför ska Polanski slösa bort sin talang på att återberätta en historia som tidigare berättats hundratals gånger? Jag kräver mycket av Polanski och hans filmer eftersom han tidigare skämt bort oss med några av filmhistoriens bästa ögonblick.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0