The Deuce

Jackass 2

IT förändrade en hel generation ungdomar och utvecklade ännu en teknologiintressead och beroende ungdomskultursgren. Genom den nya teknologin föddes de små korta filmklippen, som nu långt senare gör stor sensation genom Youtube och videofeber, i vilka åskådaren kan förvänta sig att se exakt vad som helst i sitt eget trygga hem. Gränsen till det vedervärdiga, det äckliga eller det groteska har förskjutigts och har i vissa fall influerat olika komedigenrer. Fast har egentligen inte alltid populärkulturen försökt förflytta dessa gränser? Är det inte en del själva innebörden av ungdomskultur att provocera de vuxna, auktoriteten, lärare och de som har är i besittning av stor makt? 

År 2000 brakade det loss. Al Gore skulle besegra Geroge W Bush i presidentsvalskampanjen och fortsätta driva en demokratisk politik. I den kanske smutsigaste av kampanjer spelar MTVs nya TV-serie Jackass en betydande roll. Ett gäng 70-talister, beståendes av marijuanarökande skateboardåkare och mediakåta stuntmän med alldeles för mycket fritid, började slå sig halvt fördärvade i TV. Al ”Skogsmulle2006” Gore fick moralpanik och krävde att serien skulle läggas ner då amerikanska tonåringar tydligen hade försökt testa på samma saker i hemmet lugna vrå. Istället exploderade tittarsiffrorna och Jackass är idag ett obeskrivbart stort popkulturellt fenomen som har fått barnasinnade 25 åriga killar att slänga sig hejdlös i kommunens planteringar. 

I veckan anländer den andra långfilmen från Jackassgänget med Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Ryan Dunn och inte minst dvärgen Jason Acuña alias Wee Man, i spetsen. För att imponera på även de största fansen har de valt att driva sina stunts och dolda kamerainslag ännu ett par snäpp. Det finns en scen som var tvungen att censureras för att filmen ens skulle kunna få gå upp på bio i USA med högsta åldersgränsen. Upplägget av filmen känns ingen från TV-serien, kortare inslag med olika stunts, pranks och dolda kameran, allt draget till en balansgång mellan genialitet och smaklöshet. Ett genomgående tema är stunts som inkluderar djur som hästar, tjurar och hajar. Till exempel gör Jonny Knoxville ett stunt inspirerad av Tom&Jerry, en hommage till sina barndoms hjältar (bilden nere till vänster) där han iförd ögonbindel tänder en cigg och blir påsprungen av en skenande tjur. Steve-O trycker en stor fiskekrok genom kinden och agerar hajbete. Bam Margera bränner in, likt boskap, konturerna av en penis på ena skinkan. Dessutom medverkar många mer eller mindre kända namn i filmen såsom Spike Jonze, John Waters, Luke Wilson samt Mark Zupan från rollstolsrugbydokumentären Murderball.  

Av många svenska recensenter har Jackassgängen inte fått de eloger som de förtjänar för de är inte helt historielösa komiker, utan har omdefinierat komik inom många genrer, framförallt för ungdomar idag. I Jackass 2 framkommer många hyllningar till historien till exempelvis Buster Keaton, Benny Hill, Looney Tunes, varietéteaterscenen, slapstick och klassisk kiss-och-bajs humor etc., och de är väl medvetna om ut vilken tradition de är sprungna ur. 

Personligen skattar jag hejdlöst till en början av filmen för att efter bara 20minuter känna att Jackass 2 är återupprepningar av gammalt material. Jag har sett Knoxville få blåmärken, Steve-O plåga sig själv i fakirinspirerad tradition och Preston Lacy jaga runt Wee Man iförd blöja. Med tiden har gubbarna börjat bli gamla(läs rika) och det visas många scener i filmen då de gnäller över olika stunts, någon som inte framkommit på samma sätt i tidigare produktioner. Det är kanske bara ett nytt sätt att göra filmen mer intressant, sätta protagonisterna i ett underläge vilket de senare övervinner, eller så vill de bara visa hur jävla ont de får. Jag skulle bli mycket förvånad som det skulle komma en trea till serien (kanske någon annan variant när någon av de mindre kända personerna från Jackass får dåligt med pengar)för mycket i filmen visar på det.

Jackass 2 känns som en upprepning, dels av sig själv och dels av sina spinoffserier som Wild Boys, Viva la Bam, Dirty Sanchez m.fl. Filmen får en fisljummen trea, det var roligt att grabbarna återkom efter ett par år av tystnad men de måste inse att Jackasseran är slut, för att citera Bam Margera ”Please God, don't let there be a "Jackass 3"”.  

Knoxville                SteveO

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0