Children of Men är ett visuellt mästerverk

children of men

Året är 2027 och alla världens människor har drabbats av infertilitet. Saknaden av en framtidsgeneration har skapat en värld av kaos och större delen av världens samhällen har rasat. En deterministisk och håglös sinnesstämning har lagt sig över människorna. I Storbritannien lyckas fortfarande militären hålla uppe en tunn fasad av en strukturerad nation, samtidigt som de samlar ihop alla flyktingar och invandrare i för deportation. Behandlingen av dessa tillsammans med det totalitära maktmissbruket har skapat flera typer av organiserade kampgrupper som med vapen kämpar emot militärens syften. Den yngsta människan på planeten, blott 18år gammal, dödas och människorna blir återigen medvetna om att de går undergången till mötes. Varför hela världen har drabbats av sterilitet är det ingen som vet, kanske är det föroreningar, virus eller guds vrede? Före detta aktivisten Theodore Faron (Clive Owen), försupen och desillusionerad, blir kontaktad av sin exfru, likaså ledare för en rebellgrupp, Julian Taylor (Julianne Moore). Theodore blir tillfrågad om att utföra ett topphemligt uppdrag som går ut på att transportera en ung kvinna till säkerhet utanför landets gränser. Emotionellt avdomnad som han är bryr han sig inte så mycket om uppdraget, men lovar att ordna passersedlar och andra viktiga papper till dem. Projektet går inte som planerat och snart tvingas Theodore ta ansvar för uppdraget, samtidigt som det visa sig att flickan han skall eskortera är gravid. 

Regissören Alfonso Cuarón är mexikanare och är kanske mest känd för att tidigare ha gjort Harry Potter and the prisoner from Azkaban. I Children och Men lyckas han tillsammans med fotografen Emmanuel Lubezi (Lemony Snicket, Sleepy Hollow) skapa ett fantastiskt foto. Bilderna av det sargade England ser ut som bilder från balkankriget, kameran levererar sjukt vackra och långa tagningar som skulle ha fått Orson Welles att tappa fattningen. Children of Men innehåller långa tagningar under de mest intensiva och actionfyllda ögonblicken. Ett exempel är när en strid utbryter mellan terrorister och militär följer publiken Theodore i ryggen i 6 minuter med skakig handkamera, under vilken över 50 statister förekommer, en stridsvagn blåser ut en våning på ett höghus och flera personer blir skjutna i närbild. Närvaron är skrämmande realistisk och påminner bildmässigt om tv-serien Band of Brothers och Saving Private Ryan

Children of Men bygger på en novell av välkända deckarförfattarinnan PD James, men är bearbetad av inte mindre än fem manusförfattare. Jag har inte läst PD James bok så jag vet inte hur filmen förhåller sig till denna, och fem manusförfattare brukar inte båda gott. Filmens bibliska tema går inte att missta så här i jultider, likaså kopplingarna till IRA och västvärldens migrationspolitik. Karaktärerna i filmen är däremot ganska okomplicerade och schablonartade, men räddas ganska bra av ett gediget skådespeleri. Michael Caine gör en underhållande biroll som haschtomte och en av mina favoritskådisar Chiwetel Ejiofor medverkar också i en mindre roll. Trots att filmen kan räknas som en science fiction har den mer gemensamt med antikrigspolitiska filmer. 

Visuellt är Children of Men helt fantastik och värd en femma, men med den lite näringsfattiga storyn och medelmåttiga persongalleriet landar filmen på en fyra.

Betyg:
BetygBetygBetygBetyg

children of men poster Children of men 2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0