Slemmiga maskar anfaller

Slither 1

Skräckvågen fortsätter och manusförfattaren till 2004 års stora succé Dawn of the Dead har nu valt att regissera en skräckrulle vid namn Slither, till vilken han också skrivit manus. I sammanhanget kanske jag ska nämna att James Gunn, som han heter, även ligger bakom manus till de två Scooby-Doo filmerna med Sarah Michelle Gellar, Matthew Lillard och Freddie Prinze Jr etc, vilket märks i Slithers genomgående komiska drag.

Grant Grant (spelad av Michael Rooker) har mindre äktenskapliga problem med sin fru Starla Grant (spelad av Elizabeth Banks) och beger sig därmed ut på den lokala krogen i det lilla samhället Wheelsy. Väl där bli han uppraggad av en kvinna som verkar ha en faiblesse för skalliga 50åriga män med pilotglasögon. När de båda skall gå ut i skogen för lite kuttrasju finner Grant ett alienägg som skjuter honom i bröstet med någon form av levande projektil. Efter ett par dagar börjar Grant tråna efter rått kött och begynner sakta förvandlas till något som liknar en kombination mellan Cronenbergs Flugan eller Carpenters The Thing. En kvinna kidnappas vilket får den lokala poliskåren att sakta börja ana oråd med konstapel Bill Pardy i spetsen (spelad av Fireflystjärnan Nathan Fillion), som dessutom har en svag sida för Grants fru Starla.

Slither ställer sig i det mer vuxna facket av skräckkomedier då den innehåller en del blod och äckel. Det förhåller sig också så att det inte handlar om skräckkomedi i ScaryMovie-garv-stil, utan mer i framställningssätt som The Evil Dead. Vad Slither lyckas med är att blanda in flera olika skräckstilar och fobier en film, hur de små slemmiga maskarna kryper fram i tusental i enda stunden för att i nästa endast en dyka upp i ditt badkar. Stora förebilder för James Gunn har varit Romeros Zombie trilogi, Alien quadrilogy, Hitchcock, Wes Craven, Cronenberg och Carpenter, ett gäng man kan inte kan klaga på. Tyvärr är Gunn så upptagen att hylla sina gamla hjältar att han missar karaktärerna och manuset på vägen. Filmen spretar åt alla håll som filmrecensenter brukar säga och ingen av de trådar Gunn nystar upp lyckas han skapa något intressant och konstruktivt av. Manuset känns inte riktigt genomarbetat vilket märks i att Gunn i slutet av filmen gör det väldigt lätt för sig, samt att filmen är förutsägbar och manus är i överlag inte direkt begåvat. Skådespelarna gör allomfattande ok insatser utan att briljera, Rooker däremot är ett strå vassare än de andra. Gunn behöver någon att skriva manus tillsammans med, han har väldigt bra idéer men är ingen bra författare i djup och helhet.

Slither handlar om kreativa skräckscener, samt hyllningar till gamla mästare. Tyvärr så har de som sett trailer redan sett filmen, vilket jag anser är ett stort problem i Hollywood just nu. Om du sett trailern får du inga överraskningar förrän de sista 20 minuterna av filmen. Varför fortsätter Hollywood att med ge ut dessa 5 minuters långa trailers som avslöjar hela filmen?

Slutligen gillar jag också gamla klassiska Cronenberg och Carpenterfilmen så därför är jag snällare än valigt och ger Slither en trea.



Slither 2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0