Prison Break

34045-18Fox letar vidare efter en vinnande serie i den amerikanska TV världen. Efter att ha fått lägga ner en mängd serier (se Family Guy säsong 4 avsnitt 1) försöker man ge sig på ett tema som tidigare fungerat väldigt bra både som TV serie och film, nämligen fängelser. OZ är en av de senare årens största serier inom genren, men filmer som Nyckeln till frihet och Flykten från Alcatraz är mer besläktade till TV-serien Prison Break. Namnet på serien ger en ganska klar uppfattning om vad som komma skall, nämligen en rymning. Denna serie borde vara väldigt samhälleligt aktuell med tanke på alla rymningar som pågått på svenska fängelser under de senaste åren.

Prison Break handlar om två bröder, varav den äldsta, Lincon, (Dominic Purcell, bl.a. Blade Trinity) hamnat i "death row" efter att ha mördat vicepresidentens bror. Den yngre, Michael, (Wentworth Miller, bl.a. Stelth och Underworld) börjar undersöka fallet och upptäcker att hans storebror är oskyldig. Han inser att tiden för att driva igenom en rättslig process är för kort och han börjar planera för att kunna bryta ut sin bror ur fängelset. Genom studier av fängelsets "Blueprints" tatuerar han in (dolt i gotiska mönster och annan symbolik) mått, kartor och namn som hjälper honom att bryta sig och sin bror ut ur fängelset. Och genom ett planerat misslyckat bankrån hamnar han på samma fängelse som sin bror och arbetet för rymningen kan börja. Parallellt arbetar Lincons exflickvän, som är advokat, med hans fall och ju närmre sanningen hon kommer desto farligare fiender möter hon. Intressant för en eventuell svensk TV publik är att Peter Stormare spelar en framträdande roll som rysk maffiakille, som styr det mesta på fängelset genom sina kontakter.

Wentworth Miller gör en stabil insats, och överlag är skådespeleriet acceptabelt utan att någon direkt glänser. Karaktärerna är ganska bra utmejslade, men efter ett tag känns parallellhandlingen utanför fängelset ganska tråkig. Manuset har en tendens att upprepa sig men grundhistorien är tillräckligt bra för att täcka dessa misstag. Serien börjar väldigt bra, men efter ett tag när man lärt känna seriens upplägg och karaktärer rör den inte på sig särskilt mycket. TV serier om fängelser är oftast spännande eftersom det är en värld vanliga människor inte kommer i kontakt med. Prison Break är, som brukligt inom genren, en mörk skildring av fängelset, men i jämförelse med andra som nästan tvångsmässigt måste innehålla homosexuella våldtäkter och blodiga uppgörelser, lyckas Prison Break mildra lite av det innehållet, trots att det förekommer. Prison Break motiverar allt våld som inträffar, och karaktärernas bakgrund bidrar till att man som publik accepterar det hårda klimatet som råder i fängelset utan att det bli överdrivet.

Till Prison Break skulle jag på en skala mellan 1 och 5, där fem är högst, ge en stark trea, snudd på fyra.

Prison Break


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0