Grizzly Man

Grizzly man 2En av de mest hyllade dokumentärerna i USA i år har varit Werner Herzogs "Grizzly man" om Timothy Treadwell, en före detta missbrukare med förlorade drömmar om en skådespelarkarriär väljer att varje år spendera ett par månader med grizzlybjörnar i Alaska. 2003 omkom Treadwell efter att ha blivit attackerad av det som han värnade väldigt mycket om under de 13 år som han spenderade ute i ödemarken, en grizzlybjörn. Herzog, som tidigare spenderat mycket tid med skådespelaren Klaus Kinski vet hur man skall hantera galna, egensinniga och narcissistiska människor. Porträtteringen av den tunna gränsen mellan geni och galenskap, som stämmer in på både Kinski och Treadwell, är en väg som Herzog tidigare gått. Herzog lyckas nyansera bilden av Treadwell, han håller sig relativt neutral till Treadwells åsikter och ibland säger Herzog till att vad han nu visar inte stämmer in med hans åsikter. Fotot från Alaska, vilka Treadwell själv filmade under sina sista 5 av 13 år som han spenderade i skogen, är riktigt snyggt. Herzog har gjort en riktigt bra dokumentär, men vad som jag inte tycker om är vissa intervjuer känns väldigt regisserade. Till exempel när rättsläkaren berättar om hur Treadwells och hans flickväns dödsförlopp gick till, eller när en helikopterpilot berättar sina åsikter om Treadwell. Treadwells dödsögonblick fanns eller finns på videoband, Herzog väljer att inte använda något av det materialet i dokumentären vilket jag anser vara helt etiskt korrekt, men i händerna på en annan klåpare hade säkert detta exploaterats.

Eftersom jag kände till Treadwell innan, av någon egendomlig anledning kommer jag ihåg honom från ett avsnitt av TonightShow with David Letterman, det var något i Treadwells sätt att vara som gör att man kom ihåg honom. En stark dokumentär stundtals, men den pendlar mellan en stark 3: a och en 4: a.

Kommentarer
Postat av: Karl Fredrik Ulfung

Jag bjussar på ett 100%-igt partiskt filmtips: www.stormfilmen.se. Har själv producerat filmen. Det finns även ett udda konstprojekt som är kopplat till filmen: www.openthebox.se. /Karl Fredrik Ulfung - Breidablick Film AB

2005-12-22 @ 18:34:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0