När jag sett The Bank Job tänker jag: gör en film om Michael X!



Under början på 2000-talet känns det som om bankrånarfilmerna gjort ett återtåg, eller vad det på andra sidan Atlanten kallar "Heist-movies". I bräschen har Oceans trilogi gått med sin stjärnspäckade ensemble, och därefter filmer som The Italian Job samt TV serier som Thief och Smith. Nu skall Roger Donaldson (Cocktail, Citronträd och Motorolja) ge oss sin egen bankrånarfilm med Jason Statham (Transporter, Crank) i huvudrollen.

Tiden då The Bank Job utspelar sig är början på 1970-talet. Michael X, ledare för Black Power rörelsen i England och  aktiv i kampen för svartas rättigheter i England,  är en agitator som lätt skaffar sig fiender bland politiker och myndigheter. Som en försäkran över att få verka ostört innehar Michael pornografiska bilder på prinsessan Margret av England, vilka han kan använda för utpressning i olika sammanhang. Detta sticker som en nål i ögat på brittiska underättelsetjänsten som genom ombud samlar ihop ett gäng småkriminella skojare ledda av Terry (Statham), för att råna banken där bilderna förvaras. Dock vet inte Terry och hans kumpaner sanningen bakom kuppen utan förleds av Terrys gamla ex Martine som är lejd av MI5. Men under tiden som rånet utförs börjar det dock klarna för de öldrickande killarna från East End att de är ute och simmar på alldeles för djupt vatten.

The Bank Job säger sig bygga på en verklig händelse som utspelades 1971. Då rånades en bank på Baker Street i London och hela historien fick en så kallad "D-Notice" över sig, det vill säga en officiell begäran att ingen publicerar eller sänder ut känslig information om händelsen för att rikets säkerhet skall kunna bevaras. All information kring rånet hemlighölls och än idag är det inget som egentligen vet vad anledningen var till att bankrånet tystades ner. Detta är kring vad producenterna till filmen The Bank Job spekulerar.

Hela konceptet till denna typ av bankrånarfilm är gammal och till skillnad från Oceans filmernas ytliga kosmetika går det att se en ansats hos Donaldson skrapa bort fernissan och leverera en bankrånarfilm på ett jordnära och realistiskt plan. Tyvärr lyckas han inte med den bedriften dels för att karaktärerna porträtteras slarvigt och dels för Statham är inte en skådespelare som kan lyfta en film där han inte kör bil i 150km i timmen. Som det klassiska uttalandet om Burt Reynolds för 30 år sedan: "at 60 miles an hour, he's a star", något som också kan appliceras på Jason Statham.

Filmen The Bank Job är också ambivalent då den dels försöker vara ett brittiskt drama, klassisk bankrånarfilm och sedan lite Guy Richie inspirerad dramaturgi, för att inte egentligen lyckas med någon. Regin är dock professionell men saknar ansträngningar till att försöka göra något bättre av materialet. Manus är skrivet av de gamla rävarna Dick Clemet och Ian La Frenais som skrivit manus till bland annat Across the Universe, The Comittments och Flushed Away.

Det finns ett inneboende underhållningsvärde i bankrånarfilmer som aldrig går ur, katt-och-råtta-lek mellan tjuvar och poliser, elementärt. Så filmen är ju på ett sätt underhållande och filmen bjuder på genomgående stabila insatser från alla led i produktionen. Men såsom filmen utbroderas skulle jag mycket hellre vilja se filmen om verklighetens Michael X  än ännu en fadd "Heist-movie".

BetygBetyg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0