FBI i pseudovetenskapens värld

Image:Fringe poster figure.jpg



Sommar i Sverige betyder pilotavsnitts dags i USA. De nya seriernas pilotavsnitt läcker ut från det de stora TV-bolagen som kaffe ur en muggtermos. En pilot som det har surrats mycket om är FOX nya serie Fringe, skriven och producerad av hypade JJ Abrams (Alias, Lost, Firefly), som har officiell premiär på FOX den 9:e september.

FBI agenterna Olivia Dunham och John Scott arbetar tillsammans men kurtiserar när inga kollegor ser. De båda blir tillsatta en utredning kring ett flygplan var samtliga passagerare av någon mystisk anledning förintats och det enda som återstår är passagerarnas skelett . Flera säkerhetsorganisationer kopplas in på fallet som leds av Phillip Broyle som skickar ut Olivia och John att undersöka ett ganska poänglöst spår. Det visar sig vara gärningsmannens hemliga laboratorium fördolt i ett gäng små lagerlokaler. John ertappar en man som finns på platsen men i den jakt som följer trycker mannen en explosion och John som befinner sig i explosionens epicentrum blir svårt skadad. 

Senare på sjukhuset uppenbarar det sig att John blivit ansatt samma egendomliga åkomma som passagerarna på flygplanet. Olivia gör mindre efterforskningar i ämnet och alla spår leder till Dr. Walter Bishop, som under 70- och 80-talet sysslat med ljusskygg vetenskap för samhällets tjänst, men som sedan 17 år befunnit sig på sinnesjukhus. Då endast familjemedlemmar kan besöka Dr Bishop på hispan letar Olivia reda på doktorns son Peter Bishop. Nu skall de både försöka hitta ett botemedel till John och fånga den skyldige mannen.

Förutom att det står "Arkiv X rip-off" med stora bokstäver över hela serien Fringe så är det ingen dålig sådan. Ingen har någonsin beskyllt JJ Abrams för att vara stilbildande eller banbrytande, istället är han ganska konservativ och moderniserar saker som har fungerat förr. Arkiv X är synnerligen ett barn av sin tid och bortsett från ett fåtal avsnitt kan jag inte se om serien idag trots idoga försök (jag tror det är för att musiken är så sövande). Det har JJ Abrams tydligen också märkt och lägger fram sin skapelse Fringe.

Två gamla favoritskådisar dyker upp i serien, Kirk Acevedo (Alvarez i Oz) och Lance Reddick (Dep. Commander Cedric Daniels i The Wire), men det är John Noble (Denethor i Konungens återkomst) som spelar den kluriga Dr. Bishop som är den största behållningen. Huvudrollen Olivia Dunham spelas av Anna Torv, relativt oprövad aktris som mest har arbetat med TV i sitt hemland Australien, gör rollen tämligen ok, dock utan att briljera. Huvudrollen är inte särskilt intressant vilken kan vara vad som stjälper serien i slutet. Problemet med en serie som Fringe är balansgången mellan realism och det overkliga, pseudovetenskapen, i ena stunden polisjakt och i den andra Jennifer Lopez i The Cell, det vill säga drömöverföring mellan två människor. Om det inte görs bra blir det lätt skrattretande.


Jag tror att serien kan få minst en säsong iallafall. Kanske ett par. Pilotavsnittet var påkostat så mycket hänger på tittarsiffrorna och därmed vilken budget serien får i resterande avsnitt. Manus kan också verkligen behöva ses över då en del förefaller ogenomtänkt. Till slut har serien ändå en hög ambition som kan bli intressant att följa.       


BetygBetygBetyg
    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0