Charlie Wilson's War



Den hyllade regissören Mike Nichols (CloserAngels in America) och den minst lika uppskattade manusförfattaren Aaron Sorkin (The West Wing, Studio 60 on the Sunset Strip) slår sina påsar ihop och skapar Charlie Wilson's War. Filmen är nominerad till fem Golden Globe priser och därmed fått ett Oscarssurr omkring sig.

Filmen bygger på den verkliga historien om Charlie Wilson (spelas i filmen av Tom Hanks), en kongressledamot från Texas, som börjar intressera sig för Sovjetunionens ständiga kränkande av afghanistanskt territorium och blodiga krig. Hanks spelar karaktären som smått alkholiserad, dock charmigt rolig och som gärna vill ha vackra kvinnor omkring sig, men som på lite äldre dagar söker efter någonting som kan ge hans arbete mer mening. Wilson sitter i den styrelse som har hand om finansieringen av CIAs hemliga uppdrag och har därför möjligheten att förändra vad som händer i Afghanistan. I sina åtaganden hjälps han av sin inflytelserika politiske sponsor, samt periodvisa älskarinna, Mrs. Joanne Herring (Julia Roberts), och den buffliga CIA agenten Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman).

Filmen är intressant av flera skäl. Hur Wilsons eget initiativ ledde vidare till vara en del i Sovjetunionens fall, sedan vet man ju inte hur mycket som har förskönats under processen av verket, men faktum är att genom Wilson ökade bidragen till afghanska gerillan från fem miljoner dollar till en miljard dollar. Idag är ju detta ännu mer intressant med tanke på vad denna gerilla skulle utvecklas till. I denna process är det också intressant hur lättvindigt det går att öka militärens budget så enormt bakom stängda dörrar utan att medborgarna informeras.

Men tro nu inte att Charlie Wilsons War bara är ett politiskt drama likt exempelvis Syriana, utan filmen är dessutom väldigt lättsamt berättad med en del roliga scener. Hanks rolltolkning är suverän och i scenerna med Hoffman är de båda helt briljanta. Såhär i begynnelsen av pristiderna tror jag inte Hanks kommer att vinna några priser för rollen men däremot få nomineringar, Hoffman är dock het kandidat till birollsoscarn.

Balansgången mellan politiskt drama med drag av komedi fungerar och mycket tack vare Hanks som gör huvudrollen rollen perfekt med små medel. Skådespeleriet är överlag oklanderligt. Trots att karaktären Wilson gärna vill omge sig med snygga kvinnor så blir det aldrig särskilt grabbigt, men inte heller nämnvärt feministiskt.

Filmen är dock inte utan sina brister trots Nichols regi och Sorkins klipska dialoger. Framförallt tycker jag att Nichols trycker för lite på hur denna gerillarörelse som man sympatiserar med under filmen sedan kommer att omvandlas till Al-Qaeda. Det är snarare underförstått och får stå i bakgrunden för ett mer klassiskt Hollywoodslut. Sedan lyckas inte Julia Roberts övertyga i sin roll och att hon nominerats till en Globe är snarare på grund av sitt namn än någon form av prestation. Kanske skulle hennes karaktär blivit bättre med mer tid att utveckla den för en liten nackdel är att Charlie Wilson's War är något kort, blott 94 minuter och mycket skall paketeras in under denna tid.

Filmen kan uppfattas av många som ambivalent, som inte vet vilken fot den ska stå på och jag kan förstå det. Sett till helheten håller filmen, även om den har sina små brister. Charlie Wilson's War är att rekommenderas varmt vid biopremiär i Sverige i början på februari.


BetygBetygBetygBetyg


Kommentarer
Postat av: Daniel

Håller inte alls med om att de skulle trycka mer på vad som hände med den afghanska gerillan.
Man ser till och med Usama bin Laden skymta förbi och den delen av historien är tillräckligt väl känd för att biopubliken ska haja konsekvenserna.
En film behöver inte alltid ge svar utan kan också väcka frågor.

2008-01-29 @ 00:46:08
Postat av: Lembrowski

Det var framförallt i slutet av filmen som denna delen av berättelsen fick stå tillbaka för ett hollywoodslut vilket jag tyckte var ett tafatt sätt att runda av filmen.

2008-02-03 @ 13:12:30
URL: http://lembrowski.webblogg.se/
Postat av: David

Gillade också denna film, Tom Hanks är ju alltid bra! Skön filmatisering av Charlie Wilsons insatser under kalla kriget...

2008-10-04 @ 18:39:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0