Philip Seymour Hoffman imponerar som Capote

Capote



Philip Seymour Hoffman erhöll en Golden Globe statyett för sin tolkning av författaren Truman Capote i filmen Capote, och är därmed en stark kandidat att vinna Oscarstatyetten, eller åtminstone få en nominering för bästa manliga huvudroll. Den som har sett trailern till filmen har säkert lagt märke till att Hoffman har lagt till en ljus fjantig röst som kan framstå som komisk, men Hoffmans skådespeleri är allt annat än komiskt.

Filmen utspelar sig till största delen under början av 1960-talet och handlar om Truman Capotes research till boken "Iskallt Mord" eller "In cold Blood" som den heter i original, denna bok blev även hans mest kända. Capotes idé är att skapa en "non-fiction thriller", en thriller som bygger på verkligheten och verkliga karaktärer än vad andra böcker i samma genre gör. Capote åker till Kansas där en familj på fyra brutalt mördats och det dröjer inte länge förrän mördarna blir tagna. Capote ser sin chans till en bra historia och fördröjer rättprocessen tills han fått ut vad han vill genom samtal med mördarna.

Philip Seymour Hoffman gör Capote väldigt bra, en person som Hoffman gör väldigt manipulativ och narcissistisk, väldigt social med nästan psykopatiska drag. Det är svårt att säga något gott om Capote efter att ha sett filmen, men Hoffman behåller Capotes mänsklighet genom att vara en trevlig och lekfull människa. Catherine Keener är som alltid väldigt bra, likaså Chris Cooper, i en film som överlag har väldigt bra skådespeleri vilket är filmens stora förtjänst. Clifton Collins Jr. spelar en av mördarna, Perry Smith, väldigt övertygande och skulle mycket väl vara värd en oscarsnominering för bästa biroll. Regissören är den okända Bennett Miller som tidigare knappt gjort någonting alls, men i detta sammanhang märks inte detta alls.

Jag har inga referenser alls till författaren Truman Capote, det visar sig däremot vara han som ligger bakom novellen "Breakfast at Tiffany's" som sedan välkänt filmatiserades. I filmen skriver de i slutet att "In cold blood" var den sista roman som Capote skrev, men Capote fortsatte att skriva inom TV, och var en flitig besökare hos Johnny Carson under 70-talet.

Filmens brister, som jag ser det, ligger i att historien inte riktigt blir engagerar mig. Jag tycker ändå om att publiken tillsammans med Capote långsamt nystar fram vad som hände, manuset är väldigt strikt och konsekvent utan onödiga utsvävningar. Fotot är kargt och kyligt, riktigt snyggt och passar in med filmens historia och karaktärer. Jag tror inte Capote vinner någon Oscar för bästa film eller regi, det är en skådespelares film, vilket gör att resten av den kanske blir lidande för Philip Seymour Hoffmans skull. Jag ger Capote en fyra av fem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0